Kad je jutro gore od večeri
Iz želuca u krv dospeva manja količina popijenog alkohola, a najveći deo upijaju zidovi dvanaestopalačnog creva, koji su prošarani velikim brojem krvnih sudova. Istovremeno, molekuli etanola (osnovnog sastojka svakog alkoholnog napitka) preko krvi stižu do vratne vene, koja vodi do jetre. Tu se razlaže određena količina molekula, dok ostali nastavljaju da kruže po krvotoku, sve dok ponovo ne dođu do jetre. Proces se tako ponavlja: jetra razlaže novu količinu molekula.
Alkohol tako putuje našim krvotokom sve dok njegova koncentracija ne padne do prirodnog nivoa.
Jetra prerađuje oko 90 odsto popijenog alkohola, ostalo izlučuju bubrezi kroz urin, pluća tokom disanja i koža preko znoja. Jetra za razlaganje etanola luči tri fermenta. Uz pomoć prva dva etanol oksidira i pretvara se u acetaldehid, koji se zatim uz pomoć trećeg fermenta pretvara u sirćetnu kiselinu. Ona se dalje razlaže na vodu i ugljen-dioksid, uz oslobađanje energije.
Od svih produkata razlaganja acetaldehid je najtoksičniji i što brže napusti organizam, to će se pre poboljšati čovekovo stanje, a organi će pretrpeti manje štete.
Kako pomoći jetri
U vezivanju acetaldehida može da pomogne i običan aktivni ugalj, koji se može popiti i uoči praznovanja — to će znatno olakšati jutarnje stanje. Dobro će doći i ovsena kaša ili pirinač.
Glavni napad etanola na sebe prima jetra, dobro će joj doći ako je rasteretite. Dovoljno je češće piti vodu kako bi alkohol napuštao organizam zajedno s urinom. Topli tuš ubrzava izbacivanje alkohola znojenjem, kao i trčanje ili aktivno vežbanje, pod uslovom, naravno, da ste u stanju da naterate sebe da to radite. Za one koji imaju probleme s kardio-vaskularnim sistemom ova vrsta lečenja mamurluka se ne preporučuje.
Odlični su protiv mamurluka i citrusi, recimo pomorandža ili grejpfrut.
Razume se, ne treba piti na prazan želudac, pošto alkohol iz sistema za varenje dospeva pravo u krv veoma brzo. Hrana ovaj proces usporava tri do četiri puta. Ipak, treba imati u vidu da jetra aktivno radi, pokušavajući da razloži i izbaci etanol s acetaldehidom. Ne treba je preopterećivati velikom količinom hrane, a posebno ne masne. Apetit je najbolje utoliti laganim supama, kašama, belom ribom, pireom od povrća i drugom lako svarljivom hranom. Pošto alkohol narušava ravnotežu natrijuma i kalijuma u organizmu, treba navaliti na namirnice kao što su banane ili krompir.
Klin se klinom izbija
„Možda je čudno što ovo govori lekar, ali s mamurlukom se najlakše izlazi na kraj uz pomoć — alkohola. Deset do 12 sati posle pijančenja može se popiti 50 do 70 grama žestokog alkoholnog pića, ukoliko ste pili žestinu, ili ekvivalentna doza nekog drugog pića. Ipak, ovaj savet ne treba redovno primenjivati, posebno ne treba da mu pribegavaju alkoholičari — jutarnja čašica kod njih će po pravilu dovesti do novog pijanstva“, kaže Aleksej Bujeverov, profesor Prvog moskovskog državnog medicinskog univerziteta „I. M. Sečenov“.
Ukoliko opšta slabost i glavobolja ne prođu čak ni posle doručka, tuša i drugih pomoćnih sredstava, treba pokušati s lekovima. Može se popiti aspirin, pri čemu onaj u šumećim tabletama deluje brže.