Kijev računa gubitke od trgovinskog „rata“ sa Moskvom

© Fotolia / CorvalolaPanorama Kijeva
Panorama Kijeva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinska ekonomija svake godine snosi ogromne gubitke jer su trgovinske veze između Moskve i Kijeva porušene, izjavila je zamenica ministra za ekonomski razvoj i trgovinu Ukrajine Natalija Mikoljska u intervjuu za „Evropsku pravdu“.

Mikoljska je saopštila da je primetan rast trgovinskog prometa između Rusije i Ukrajine. Prema njenim rečima, to se objašnjava time što su države-susedi često najveći trgovinski partneri.

Gas - Sputnik Srbija
Ukrajina se opet okreće Rusiji: Zašto kupovati skuplje kad može jeftinije

„Kao što na tržištu Rusije ima robe koja je potrebna Ukrajini, tako i na tržištu Ukrajine postoji roba koja je potrebna Rusiji“, primetila je Mikoljska.

Ona je naglasila da će „biznis uvek kupovati ono što mu se isplati u tom trenutku“.

Mikoljska je obratila pažnju na to da su ekonomski odnosi između dve država mogli da budu aktivniji, da nije bilo sankcija.

„To još jednom se potvrđuje da su veze veštački razrušene, i da bi se, da nije bilo toga, naša trgovina sa Rusijom razvijala prilično dinamično i mi ne bismo imali gubitke od minimum jedne milijarde dolara u našem godišnjem izvozu“, izjavila je zamenica ukrajinskog ministra.

Pritom, Mikoljska je naglasila da Rusija nije partner Kijeva, već samo država sa kojom Ukrajina trguje.

Vlada Ukrajine je 30. decembra 2015. godine usvojila je dva ukaza — o ukidanju zone slobodne trgovine sa Rusijom u okviru ZND i o uvođenju embarga na niz ruskih proizvoda. U decembru 2017. godine Kijev je produžio na godinu dana važenje ovih mera.

Rusija je 1. januara 2016. godine obustavila važenje dogovora u okviru ZND sa Ukrajinom radi zaštite svog tržišta, a uvela je carine i poljoprivredni embargo, kao prema ostalim državama koje su Moskvi uvele sankcije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala