„Prvi osumnjičeni“: Specijalni sud se ne ukida, Tači je trebalo da ode

© Sputnik / Radoje PantovićHašim Tači i Ramuš Haradinaj
Hašim Tači i Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sokol Dobruna, bivši predsednik Vojnog suda OVK, rekao je da Specijalni sud za zločine OVK neće biti ukinut i dodao je da je kosovski predsednik Hašim Tači trebalo da podnese ostavku ako je bio pod pritiskom da se saglasi sa formiranjem tog suda.
Kosovska policija u Prištini - Sputnik Srbija
Šef suda OVK spreman za Hag

Prema pisanju prištinskih medija, Dobruna je među onima protiv kojih će Specijalno tužilaštvo podići optužnicu.

„On (Tači) je trebalo odmah da podnese ostavku pošto je specijalni sud nametnut. Da li su ga predstavnici međunarodne zajednice prevarili ili ne, to je druga stvar, ali trebalo je da zna“, rekao je Dobruna za „RTV Dukađin“, navedeno je u pres-klipingu Unmika.

Prištinski mediji ranije su objavili da će prve optužnice protiv bivših pripadnika tzv. OVK biti podignute već polovinom februara i to protiv Dauta Haradinaja, brata aktuelnog kosovskog premijera, ali i protiv Azema Sulje, Tačijevog ujaka.

Prema istim navodima, više od 60 bivših lidera i pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova biće optuženo po nalogu Specijalnog tužilaštva za dela počinjena krajem 2000. godine. Među prvima su na spisku i Šukri Buja i Sokol Dobruna.

U kosovskom parlamentu u međuvremenu je propao pokušaj donošenja zakona o ukidanju Specijalnog suda za ratne zločine OVK nad Srbima i drugim pripadnicima manjina na KiM.

Naredna sednica parlamenta na istu temu odložena je, a u međuvremenu je proglašena zimska pauza u zasedanju skupštine.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala