Počela razmena zarobljenika u Donbasu

© REUTERS / Valentyn OgirenkoPripadnici ukrajinskih oružanih snaga pored autobusa kojima se prevoze zarobljenici u blizini mesta za razmenu u Donjecku
Pripadnici ukrajinskih oružanih snaga pored autobusa kojima se prevoze zarobljenici u blizini mesta za razmenu u Donjecku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najveća razmena zarobljenika tokom sukoba između samoproglašenih narodnih republika Donjecke i Luganske i Kijeva započela je u Donbasu, izjavio je portparol Narodne milicije LNR Andrej Maročko.
Razmena zarobljenika u Donbasu - Sputnik Srbija
LNR i Kijev uputili zarobljenike na mesto razmene

„Proces razmene zarobljenika je počeo“, rekao je on novinarima.

Zamenica predsedavajućeg Vrhovne rade Ukrajine i predstavnica Kijeva u humanitarnoj podgrupi za Donbas, Irina Geraščenko, saopštila je da je završeno usklađivanja spiskova za razmenu zarobljenika.

„Na nuli. Spiskovi su dogovoreno i usaglašeni. Odradili smo ovu fazu i ubrzo će početi oslobađanje“, napisala je ona na svojoj stranici na Fejsbuku. 

Nekoliko desetina od 306 zarobljenika sa ukrajinske strane nije došlo na razmenu u Donbasu. Kako prenosi televizija „Gromadske“, oni su odslužili kaznu i oslobođeni iz pritvora.

„43 osobe koje je trebalo da budu među 306 zarobljenika na ukrajinskoj strani odslužilo je kaznu i pušteno iz pritvora i zbog toga nije došlo na razmenu“, javila je televizija pozivajući se na ombudsmana Valeriju Lutkovsku.

Takođe se navodi da je da deo ljudi koji su stigli na razmenu odbilo da se prebaci na teritorije Luganske i Donjecke oblasti koje nisu pod kontrolom Kijeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala