Haradinaj: Rusiji ovde nije mesto (video)

© Foto : www.facebook.com/Ramush1HaradinajRamuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova
Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je danas da Rusija ne može da se uključi u dijalog jer se odavno povukla iz kosovskog pitanja, da je pitanje priznanja Kosova važnije od pitanja ZSO i naveo da poštuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, iako ga lično nije upoznao, jer se bori za svoj narod.

Haradinaj je, u emisiji „Slobodno srpski“, koja se emituje na mreži srpskih televizija na Kosovu i Metohiji, istakao da Rusija ne može da se uključi u dijalog Beograda i Prištine jer se ona, kako je kazao, za razliku od Amerike odavno povukla iz kosovskog pitanja.

„Rusija nema nikakvu ulogu ovde i nije potrebno niti prihvatljivo da dovedemo nekog ko nema ulogu i ko nije uključen“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, s druge strane, SAD su sve vreme bile uključene u dijalog Beograda i Prištine, i dodao da traže veću posvećenost Vašingtona u tom dijalogu.

„Tražimo njihovu pažnju na ovu temu, to je jako bitno. Oni jesu tu, ali zbog onog što se zbiva na svetskoj sceni tražimo njihovu pažnju da budemo prioritet. Inače, moj zahtev ima samo jedan cilj: nemojte da ostavite ovu regiju nerešeno. Nismo završili posao. Dajte ako smo počeli to, da to i završimo, to je jedina agenda i nema ništa drugo“, objasnio je Haradinaj.

Srpski piloti pored migova na vojnim vežbama BARS. - Sputnik Srbija
Amerika za 2018. zacrtala — otrgnuti Balkan od Rusije

On je istakao da je rešavanje pitanja priznanja Kosova od strane Beograda važnije od Zajednice srpskih opština (ZSO) i dodao da će Kosovo zajednicu formirati, ne navodeći kada će se to desiti.

„Ne kažem da je to uslov za formiranje ZSO, ali ipak se mnogo kasnilo dosad. Spremni smo, i Kosovo je uvek bilo spremno za Zajednicu opština sa većinskim srpskim stanovništvom, pošto je to i odluka Ustavnog suda. Postoji prostor za to i volja i sve, ali verujem da sada sva pitanja koja su dosad bila deo dijaloga nemaju težinu, pošto glavno pitanje između Kosova i Srbije nismo rešili, a to je priznanje Kosova od strane Srbije“, objasnio je Haradinaj, koji je na pitanja odgovarao na srpskom.

Ukazao je na to da će dijalog Beograda i Prištine ubuduće biti vođen uglavnom na nivou predsednika.

„Imam puno posla u zemlji, ne bih imao ni vremena da stalno sedim u Briselu. Mislim da je moja dužnost više da se bavim domaćim zadacima, i zbog toga sam srećan što mi to nije posao, ali verujem da su Hašim Tači i Aleksandar Vučić svesni svojih dužnosti i onoga što predstavljaju, i to je u redu za nas“, rekao je on.

Potrebna korekcija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom

Haradinaj je rekao da se nada da poslanici kosovske skupštine neće ratifikovati Sporazum o demarkaciji i da će doći do njegove korekcije.

Zastava Srbije ispred MID - a - Sputnik Srbija
Sprema li se „nuklearni“ dijalog: Priština i SAD protiv Beograda i Rusije

„Ja sam spreman da poslanici u Skupštini odlučuju o tome, ali po mom mišljenju, najbolje je rešenje da to padne, da glasaju protiv. Onda da tražimo rešenje sa Crnom Gorom, da kažemo — izvinite, ono što smo se dogovorili nismo mogli da ratifikujemo. Ako Crna Gora kaže — vidimo da postoji rešenje, korekcija bi pomogla… To je moj stav. Korekcija tog sporazuma je i predviđena samim sporazumom, samo je potrebna politička volja između nas i Crne Gore da se to reši“, istakao je on.

Haradinaj je rekao da sa predstavnicima Srba još uvek nije razgovarao o „transformaciji Bezbednosnih u Oružane snage Kosova“, ali dodaje da ne postoji razlog da se bilo ko protivi toj transformaciji, jer je u pitanju samo ustavna promena imena te formacije.

„Kosovo ima svoje oružane snage, zovu se Kosovske bezbednosne snage. Sada je potrebno samo ustavno da se promeni ime. Svi smo svedoci da postoje ovde oružane snage Kosova, i one su već funkcionalne i tu su bile oduvek, mislim otkad postojimo kao Kosovo. Inače, kad bi se to rešilo po Ustavu, to ne bi promenilo situaciju na terenu i dalje bi ovde ostao Kfor“, ukazao je on.

Mogući protesti zbog Specijalnog suda

Haradinaj je dalje rekao da su na Kosovu mogući protesti zbog početka rada Specijalnog suda za ratne zločine, ali da će institucije učiniti sve da ne budu upereni protiv bilo koje zajednice na Kosovu.

Zajednička konferencija za novinare predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića - Sputnik Srbija
Putin i Vučić u Kremlju: Razrađujemo učešće Srbije u Turskom toku

„Mi smo danas na Kosovu sposobni da to ne dozvolimo, i radićemo na tome. Stojim veoma čvrsto da do toga ne dođe, da ne bude međuetnička stvar. Ako postoji nezadovoljstvo vladom zbog neke odluke ili nečeg što dolazi spolja, nijedna zajednica na Kosovu nije kriva zbog toga. Mi smo budni i nema razloga da se danas uopšte brinemo zbog toga“, istakao je on.

U vezi sa odnosom prema predsedniku Srbije Vučiću, rekao je da ga je samo video, a da nije imao prilike da priča s njim, ali da poštuje onoga ko se bori za svoj narod.

„Za mene, može neko biti loš prema meni, ali ako je dobar prema svom narodu, ja to poštujem. Taj koji uspe da vodi svoju zemlju, svoj narod dobro do boljih ciljeva, ja poštujem to, i vidi se da je Vučić dosta uradio, vidi se položaj Srbije prema Evropskoj uniji i njen napredak. U regionu svi ostali kasnimo, a Srbija napreduje“, konstatovao je Haradinaj.

Što se kosovske vlade tiče, on je rekao da i Srbi na Kosovu imaju razlog da više nego ikada budu zadovoljni njenim radom.

„Radim za sve zajednice na Kosovu. Kad su Srbi u pitanju, svi ti projekti koji su su stavljeni na sto, a koji su bitni za život građana, sprovedeni su u svakoj opštini“, kazao je kosovski premijer, obećavši da će i Crkva Svetog Nikole u Prizrenu uskoro biti završena.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala