Predsednica Litvanije: Sa Rusijom je bolje sarađivati nego ratovati

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednica Litvanije Dalja Gribauskajte
Predsednica Litvanije Dalja Gribauskajte - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednica Litvanije Dalja Gribauskajte, sumirajući rezultate iz 2017. godine i opisujući budućnost te baltičke države, u intervjuu za internet portal „15 min“ izjavila je da sa Rusijom treba sarađivati, a ne ratovati.
Predsednica Litvanije Dalja Gribauskajte - Sputnik Srbija
Predsednica Litvanije potpisala „Zakon Magnitskog“

„Nas sused (Rusija) će u narednim godinama ostati komplikovan, ako rukovodstvo ostane isto, situacija može da ostane ista, ali ne želim da kažem da treba da peremo ruke i da ne treba da komuniciramo. Situacija se menja, uključujući geopolitičku… Moramo da tražimo mogućnost da budemo otvoreni za promene i, ako je potrebno, da menjamo stav, bez odustajanja od vrednosti, ali treba da razmišljamo da je bolje sarađivati nego ratovati“, rekla je Gribauskajteova.

Ona je takođe navela nekoliko kategorija za izgradnju odnosa saradnje sa Rusijom, među kojima su povratak navodno okupiranih teritorija, upotreba sile zarad svojih interesa, prestanak „podmićivanja“ političara ne samo u Litvaniji, već i u celoj Evropi, i odustajanje od mešanja u izbore drugih zemalja.

„Uvek pokušavamo da budemo prijatelji sa našim susedima, jer se susedi ne biraju, ali najvažnije je da saradnja pomaže zaštiti interesa države i našeg naroda. Zbog toga je važno sarađivati, trgovati, a ne ratovati“, istakla je litvanska predsednica.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji u Litvaniji, Gribauskajteova je navela da je neophodno nastaviti sa investicijama u sektor odbrane zemlje i modernizaciju litvanske vojske i staviti akcenat na obuku vojnika.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala