Hrvatska će štititi ono što je hrvatsko

© Tanjug / Tanja ValičObeležavanje godišnjice akcije "Oluja" u Hrvatskoj.
Obeležavanje godišnjice akcije Oluja u Hrvatskoj. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da su spoljnopolitički prioriteti njegove Vlade u idućem periodu ulazak u evrozonu, Šengen i Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a da će se u odnosima sa Slovenijom u vezi sa graničnim sporom ponašati odgovorno, ali da će „štititi ono što je hrvatsko“.
Slovenački policijac - Sputnik Srbija
Slovenija: Ne puštamo Hrvatsku u Šengen i OECD

Na pitanje kako Slovenija od 29. decembra namerava da sprovede odluku Arbitražnog suda, Plenković je rekao da „nema jednostranog sprovođenja bilo kakve presude“.

Upitan šta ako Slovenija počne 29. decembra da primenjuje svoju nadležnost, Plenković je kazao da „su zamolili kolege iz Slovenije“, a ta je poruka, kaže, preneta partnerima u međunarodnoj zajednici, da je u „ovakvim situacijama najvažnije izbegavati jednostrane poteze koji mogu voditi do incidenata“.

„U ovom trenutku mi nemamo uređeno pitanje granica, posebno na moru“, rekao je Plenković gostujući na HRT i dodao da će se ponašati odgovorno, prenela je Hina.

Što se tiče ulaska u evrozonu, Šengen i OECD, Plenković je rekao da ti prioriteti nisu samo za 2018. godinu i dodao je da „nijedan od ta tri cilja nije realan da bude sledeće godine“, ali da bi ako tokom 2019. godine budu ispunjeni svi kriterijumi, Hrvatska bila spremna da pristupi šengenskom prostoru.

Što se tiče pristupanja evrozoni, Plenković je rekao da je to posao koji bi trebalo da se odradi do kraja mandata iduće vlade, od 2021. do 2024. godine, a što se tiče pristupa OECD-u kazao je da je to jedina organizacija kojoj Hrvatska još može da pristupi, kao i da ta zemlja „želi da ide tim putem“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala