Koga lovi američki PVO na Čukotki

© Sputnik / Vera Kostamo / Uđi u bazu fotografijaPriroda Čukotke
Priroda Čukotke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komanda Ratnog vazduhoplovstva Severne Amerike (NORAD) saopštila je da je otkrivena pratnja Deda Mraza na nebu iznad Čukotke, navodi se na nalogu projekta „NORAD prati Deda Mraza“ na Tviteru.
Kolačići za Deda Mraza - Sputnik Srbija
U Peterburgu održana trka Deda Mrazeva

Deda Mraz je poleteo iz svoje rezidencije na Severnom polu oko 13.00 po moskovskim vremenu. Prema tradiciji, prvo mesto koje je on posetio bilo je selo Novo Čaplino (Čukotska autonomna oblast Rusije). U trenutku objavljivanja teksta, on je već podelio 1,3 miliona poklona.

Koordinate na karti novogodišnjeg sajta NORAD-a se menjaju svakih pet minuta. Pukovnik Bob Brodi iz 601. avijacionog operativnog centra izjavio je da su pored Deda Mraza leteli lovci, dok će infracrveni zraci pratiti irvasa Rudolfa.

Tradicija da se svet informiše o putovanju glavne božićne ličnosti i njegove pratnje, kao i koliko poklona je podelio i gde leti u ovom trenutku, pojavila se na NORAD-u 1955. godine.

Odluka je doneta nakon što je jedan list objavio saopštenje sa brojem telefona preko kog se može razgovarati sa Deda Mrazom. Međutim, jedan od sastavljača je pogrešio jednu od cifara. Na kraju, svi su zvali sedište Komande PVO kontinentalnog dela SAD (prethodnika NORAD-a). Nakon toga, počev od 1958. godine, resor je preuzeo na sebe obavezu da svake godine prati kretanje Deda Mraza.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala