Više od 48.000 ruskih vojnika steklo borbeno iskustvo u Siriji

© Upravlenie press-službы i informacii ministerstva oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRuska vojska u bazi Hmejmim u Siriji
Ruska vojska u bazi Hmejmim u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Borbeno iskustvo u Siriji steklo je više od 48.000 vojnika ruske armije, a više od 14.000 njih dobilo je državne nagrade, izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na proširenom kolegijumu resornog ministarstva.

Prema njegovim rečima, 80 odsto posada operativno-taktičke i 95 odsto posada vojne avijacije izvelo je od 100 do 120 borbenih letova.

Borci sirijske vojske u oblasti Dejr el Zora - Sputnik Srbija
Sirija traži da SAD i Turska odmah povuku trupe iz te zemlje

Šojgu je prethodno rekao da će Rusija u Siriji ostaviti tri bataljona vojne policije, dve vojne baze u Hmejmimu i Tartusu i Centar za pomirenje zaraćenih strana.

Kako je rekao, to je neophodno kako bi u Siriji bili podstaknuti politički proces rešavanja konflikta i uspostavljanje mira.

On je precizirao da će u skladu sa međunarodnim sporazumima u avio-bazi u Hmejmimu ostati avijaciona grupa, dok će u pomorskoj bazi u Tartusu ostati tehnička služba neophodna za njeno održavanje.

Šojgu je ruskom predsedniku Vladimiru Putin podneo izveštaj i o realizaciji njegovog naređenja o vraćanju ruskih trupa iz Sirije, rekavši da je povlačenje u potpunosti realizovano.

„Vaše naređenje o vraćanju ruskih trupa iz Sirije je izvršeno. Iz Sirije su vraćeni 36 aviona, četiri helikoptera, šest bombardera TU-22 i snage za specijalne operacije“, precizirao je Šojgu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala