Duma: Rezultati izbora u Kataloniji — poziv na novi dijalog

© Sputnik / Alexei Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaGlasači na biračkim mestima u Kataloniji
Glasači na biračkim mestima u Kataloniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rezultati izbora u Kataloniji još jednom pokazuju da je neophodno uspostaviti konstruktivni dijalog između pristalica i protivnika nezavisnosti te španske pokrajine kako bi se izbegli novi neredi, izjavio je šef Odbora Državne dume za međunarodne odnose Leonid Slucki.

Kako je rekao, rezultati izbora pokazuju da je neophodno rešiti sva otvorena pitanja na relaciji Barselona–Madrid.

„To je unutrašnje pitanje Španije, ali rezultati izbora još jednom pokazuju da je neophodno uspostaviti konstruktivni dijalog kako bi se na mirni način rešio taj problem. Neophodno je učiniti sve kako bi se sprečili novi neredi“, rekao je Slucki.

Prethodno je saopšteno da su katalonske secesionističke partije osvojile tesnu većinu u regionalnom Parlamentu, na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, nakon vanrednih regionalnih izbora održanih u četvrtak.

Čovek sa zastavom Katalonije - Sputnik Srbija
Tri scenarija za Kataloniju — jedan vodi u opasnu krizu

Tri stranke za nezavisnost zajedno su osvojile 70 mesta, što je za dva mesta više od proste većine u Parlamentu sa 135 poslanika, prenosi AP.

Stranka bivšeg lidera Karlesa Pudždemona, Zajedno za Kataloniju, osvojila je 34 mesta, republikanska levica ERC 32 mesta, a antikapitalistička stranka CUP četiri mesta.

Mediji ocenjuju da takav rezultat predstavlja udarac za španskog premijera Marijana Rahoja, koji je smenio Vladu Katalonije i raspisao vanredne izbore, nadajući se da će separatisti ostati van vlasti.

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon je rekao da većina koju su osvojili separatisti na regionalnim izborima predstavlja pobedu „katalonske republike“ nad španskom državom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala