Haški tribunal produžio rok za žalbu u slučaju Ratku Mladiću

© REUTERS / Peter Dejong / Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Haški Tribunal produžio je za tri meseca rok za podnošenje žalbi na prvostepenu presudu, kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Prvobitno je rok trebalo da bude danas, odnosno 30 dana od izricanja prvostepene presude, ali u odluci, koju je potpisao sudije Teodor Meron, navodi se da bi žalbe odbrane i Tužilaštva u ovom slučaju trebalo da budu podnete u roku od 120 dana od izricanja prvostepene presude, odnosno najkasnije do 22. marta 2018. godine.

Rok za podnošenje žalbe sud je produžio na zahtev Mladićeve odbrane, a Tužilaštvo je zatražilo isti rok za žalbu ukoliko on bude odobren odbrani.

Od četvrtka do četvrtka - Sputnik Srbija
Zašto bi Ratko Mladić mogao doživeti sudbinu Slobodana Miloševića

Mladićeva odbrana je 18. decembra od Žalbenog veća Mehanizma za krivične sudove u Hagu tražila da joj rok za žalbu na presudu produži sa 30 za još 150 dana od izricanja presude, a Tužilaštvo je navelo da, u slučaju da produženje roka bude produženo, to treba da se odnosi i na Tužilaštvo kako bi se uskladio žalbeni proces u svim njegovim fazama.

„Na taj način bi se izbegla situacija u kojoj jedna stranka mora istovremeno da priprema podneske koji se odnose na različite faze slučaja“, zaključilo je Tužilaštvo.

Sud je, međutim, 21. decembra odlučio da rok za žalbu bude 120 dana od izricanja presude.

Presuda Mladiću sadrži 2.541 stranu, sa čak 18.211 fusnota, što tu presudu čini najobimnijom u istoriji Tribunala.

Haški tribunal osudio je 22. novembra Ratka Mladića na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je „značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine“.

Sud je zaključio da je on svojim delovanjem značajno doprineo izvršenju genocida nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, da je terorisao stanovništvo Sarajeva, da je naređivao uzimanje talaca…

Mladić je od 11 tačaka optužnice osuđen po njih 10.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala