Plan Amerike za 2018. — ko sve na Balkanu vojno sarađuje sa Rusijom

© AP Photo / Manuel Balce CenetaAmerički Kapitol
Američki Kapitol - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američko ministarstvo odbrane će zajedno sa Stejt departmentom, a po nalogu Kongresa SAD, tokom naredne godine izvršiti procenu saradnje svih država Zapadnog Balkana sa SAD, ali i Ruskom Federacijom u oblasti odbrane i izveštaj o tome dostaviti nadležnim komisijama američkog zakonodavnog tela.

Kako se navodi u federalnom zakonu, koji je prošle nedelje stupio na snagu, precizira se budžet i planovi za odbranu SAD za 2018. godinu, a izveštaj će sadržati i detaljne informacije o vojnoj saradnji BiH, Srbije, Kosova zasebno, kao i Makedonije sa Rusijom. 

Andrej Kelin - Sputnik Srbija
Rusija: Amerika pokušava da osvoji zapadni Balkan

„Izveštaj mora da sadrži procenu bezbednosne saradnje svih država Zapadnog Balkana sa Rusijom, i to listu naoružanja, odbrambenih sistema i vojne tehnologije vredne milion ili više dolara, koje je dobila ili kupila bilo koja država Zapadnog Balkana od 2012. godine. Opis učešća vojnih snaga u treninzima i vežbama sa Rusijom u istom periodu, kao i opis ugovora o saradnji u koje su ušle zemlje regiona sa Rusijom“, navodi se u Zakonu, prenosi agencija Fena.

Osim toga, Vlada SAD će Kongres morati da upozna i sa procenom o „obaveštajnoj saradnji država Zapadnog Balkana sa Rusijom“, kao i o posledicama takve saradnje na interese SAD i NATO-a države regiona i države koje se graniče sa Zapadnim Balkanom.

Takođe, tražiće se iste procene i informacije o saradnji država sa SAD i opis učešća i aktivnosti četiri države u programima NATO-a, posebno Partnerstvu za mir, a kako se navodi, u dokumentu se opširno govori o programima reakcije na „pretnju Ruske Federacije“ interesima SAD širom sveta.

Dokument, koji će američko ministarstvo odbrane i Stejt department dostaviti komitetima Kongresa, biće javan, ali će moći da sadrži delove koji neće biti dostupni javnosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala