Rusija ograničava rad medija onih zemalja koje ograničavaju njene medije

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaDržavna duma Rusije
Državna duma Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zakon o rešavanju delatnosti medija — stranih agenata dotaći će fizička lica koja dobijaju novčana sredstva iz zemalja u kojima se ograničava delatnost ruskih medija, rekao je novinarima predsednik komiteta Dume za informacionu politiku Leonid Levin, koji je jedan od autora inicijative.
Glavna i odgovorna urednica RT i agencije „Sputnjik“ Margarita Simonjan - Sputnik Srbija
Simonjanova: Nešto mi govori da će američki mediji danas ostati bez akreditacija

„Kada govorimo o fizičkim licima, radi se isključivo o onima koji se finansiraju iz državnih izvora, direktno ili indirektno, u tim zemljama gde postoje ograničenja za rad ruskih medija“, rekao je poslanik.

Pritom, on je naglasio da je planirano da se oba dokumenta — već usvojeni zakon koji uvodi pojam „mediji — strani agenti“ i novi zakon koji propisuje specifičnosti njihovog delovanja u Rusiji — „koriste isključivo za recipročne mere, a ne za regulisanje rada medija“ u Rusiji.

„Pozdravićemo svaki korak za deeskalaciju informacionih ograničenja, i ako se to desi, mi ćemo to podržati“, obećao je šef ruskog komiteta.

Putin je potpisao zakon o medijima — stranim agentima 25. novembra. Taj status može da dobije svaki strani medij koji će dobiti finansiranje ili imovinu zbog granice. Zakon se neće odnositi na rad ruskih medija.

Mediji koji budu proglašeni za strane agente treba na odgovarajući način markirati materijale i predstavljati izveštaje. Za grubo kršenje zakona Državna duma je predložila novčanu kaznu za pravna lica od 5 miliona rubalja, a za fizička 100.000 rubalja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala