Ruski kosmonaut snimio zapanjujuće slike gradova — domaćina Mundijala (foto, video)

© Foto : Oleg Kononenko / RoscosmosMoskva, Rusija
Moskva, Rusija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski kosmonaut Oleg Kononenko snimio je sa Međunarodne svemirske stanice noćne fotografije gradova u kojima će se održati i u kojima se održavalo FIFA Svetsko prvenstvo u fudbalu, za koje se s pravom može reći da nisu sa ovog sveta.

Zapanjujuće fotografije 11 gradova će biti iskorišćene za jedinstveni fudbalski kalendar koji će biti objavljen uoči Svetskog prvenstva iduće godine.

U slobodno vreme tokom svog trećeg putovanja u svemir, Kononenko je uspeo da snimi prekrasnu svetlost koja obasjava prošle i buduće gradove — domaćine svetskih prvenstava.

© Foto : Oleg Kononenko / RoscosmosSankt Peterburg, Rusija
Sankt Peterburg, Rusija - Sputnik Srbija
Sankt Peterburg, Rusija

Međutim, njegov zadatak nije bio jednostavan kao što to izgleda, pošto Međunarodna svemirska stanica putuje oko zemlje brzinom od 8 kilometara u sekundi, što znači da je fotograf morao znati precizne koordinate lokacija kako bi ih slikao na vreme.

© Foto : Oleg Kononenko / RoscosmosLondon, Velika Britanija
London, Velika Britanija - Sputnik Srbija
London, Velika Britanija

Fotografije, objavljene u ponedeljak, biće korišćene u specijalnom fudbalskom kalendaru prošlih i budućih gradova-domaćina, uključujući ruske gradove Moskvu i Samaru koji će biti domaćini prvenstva 2018. U kalendaru će se naći i slike Njujorka, Pariza, Milana, Londona, Rio de Žaneira, Santjaga, Lisabona, Barselone, Tokija i Stokholma.

© Foto : Oleg Kononenko / RoscosmosSantjago. Čile
Santjago. Čile - Sputnik Srbija
Santjago. Čile

Kosmonaut kaže da ne može da odoli slikanju Zemlje jer želi da pokaže „koliko lepo izgleda iz svemira i na kakvoj čudesnoj planeti živimo“.

© FotoNjujork, Amerika
Njujork, Amerika - Sputnik Srbija
Njujork, Amerika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala