Dvojica Albanaca sa Kosova priznala zaveru protiv Izraela

© Fotolia / WavebreakMediaMicroSud - ilustracija
Sud - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kenan Pljakaj i Besart Peći sa Kosova priznali su danas da su krivi za planiranje napada na izraelski fudbalski tim, koji je 2016. igrao kvalifikacionu utakmicu za svetsko prvenstvo sa Albanijom.

„Prihvatam krivicu“, rekao je Kenan Pljakaj pred sudom, što je učinio i drugooptuženi Besart Peći.

Pljakaj je optužen za pravljenje eksploziva, nakon što je policija u njegovoj kući pronašla pola kilograma eksploziva, navodi se u optužnici.

Terorista radi na laptopu - Sputnik Srbija
Njujork tajms: Kako je Kosovo postalo plodno tle za DAEŠ

U novembru prošle godine kosovska policija uhapsila je 19 osoba zbog sumnje da imaju kontakte sa DAEŠ-om i da su planirali napade na Kosovu i u susednoj Albaniji, prenosi Rojters.

Državni tužilac Kosova rekao je da su neki od njih imali kontakte sa Ljavrdimom Muhadžerijem, samoproglašenim komandantom Albanaca u Siriji i Iraku koji su se borili u DAEŠ-u, koji je naredio planiranje i izvođenje napada.

Kako se navodi, Muhadžeri je, prema podacima policije, ubijen u junu ove godine u Siriji.

Najmanje 200 osoba sa Kosova je uhapšeno ili privedno u istragama zbog dela koja se dovode u vezu sa DAEŠ-om a oko 300 građana Kosova je otišlo da se bori u Siriju za ovu ekstremističku grupu.

Kosovo je 2015. godine usvojilo zakon kojim je za učešće u konfliktima na stranim ratištima predviđena zatvorska kazna do 15 godina.

 

Tanjug    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala