Vučić: S Putinom i o vojnotehničkoj saradnji i helikopterima

© Sputnik / Olivera IkodinovićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić u Moskvi 18.12.2017
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Moskvi 18.12.2017 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sutra sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom razgovarati i o vojnotehničkoj saradnji, ističući da je Srbija nezavisna i suverena zemlja i tako se i ponaša i želi da bude dovoljno jaka da se zaštiti, sačuva i očuva vojnu neutralnost.

„Razgovaraćemo naravno i o vojnotehničkoj saradnji… Mi se ponašamo kao suverena i nezavisna zemlja, očekujemo tu i savete — nismo pijani bogataš koji se rasipa novcem. Onoliko koliko imamo, skromno, želimo da imamo dovoljno da našu zemlju zaštitimo, da je sačuvamo i da možemo da očuvamo vojnu neutralnost“, rekao je Vučić za RTS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Moskvi na dodeli posthumnog odlikovanja Vitaliju Čurkinu - Sputnik Srbija
Vučić uručio orden koji je Nikolić postuhmno dodelio Čurkinu (foto)

On je na pitanja o eventualnoj kupovini šest vojno-transportnih helikoptera rekao da će to biti Mi-17 ili neka od varijacija tog helikoptera, M-171Š, o čemu će odgovor dati naši stručnjaci.

Predsednik Srbije je napomenuo da će večeras imati sa našim vojnim ekspertima u Moskvi dodatni sastanak, koji su se, prethodno sastali sa svojim ruskim kolegama.

„Znate da naše Ratno vazduhoplovstvo do pre neku godinu gotovo da uopšte nije postojalo. Mi smo u međuvremenu nabavili šest ’Erbasova‘ (helikoptera) za vojsku i tri za policiju koji treba da stignu… dva potpuno nova helikoptera.“

„Mi-17 su kupljena i šest ’migova 29‘, a trebalo bi da nabavimo ove helikoptere, tako da je naše ratno vazduhoplovstvo danas snažnije nego što je bilo s početka ’90-ih godina, a biće još snažnije“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, ako je vojna neutralnost izbor našeg naroda, a smatra da jeste, moramo da budemo dovoljno jaki da tu vojnu neutralnost sačuvamo.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Moskvi 18.12.2017 - Sputnik Srbija
Predsednik Srbije u moskovskom parku Zarjadje: Nestvarno! (video, foto)

Predsednik Srbije nije želeo da govori o eventualnoj kupovini sistema PVO, jer kako je istakao, radi se o „suviše složenim i škakljivim pitanjima“.

On je naveo da je činjenica da svet gleda na to tako da kao da ne želi da vidi Srbiju iole jaku na bilo koji način, te da stoga ne želi da ugrozi političku poziciju Srbije na bilo koji način.

Predsednik Srbije je u tom smislu rekao da će sa Putinom imati dovoljno vremena za razgovor o svim važnim pitanjima i problemima.

„Razgovaraćemo i o KiM, o regionu, o Kataloniji, o svemu onome što se zbiva u Evropi i svetu, što je za nas veoma značajno. Izuzetno smo zahvalni ruskoj strani na podršci koju nam pruža za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i to nije samo fraza, jer kao što sam govorio 2015. godine, da toga nema, naša pozicija bila bi gotovo neizdrživa“, ukazao je Vučić.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala