Jednim potezom izbegao smrt: Kako je Tuđman preživeo napad na Banske dvore

© AP Photo / ZORAN BOZICEVICFranjo Tuđman ispred poačsne garde u Zagrebu
Franjo Tuđman ispred poačsne garde u Zagrebu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatsku, ali i srpsku javnost i dalje okupira pitanje raketiranja Banskih dvora, iz oktobra 1991. godine. Hrvatski mediji pitaju se kako je Tuđman uspeo da preživi.

Podsetimo, hrvatski portal „Indeks“ je prošle sedmice objavio vest o „bizarnosti“ održavanja vanredne konferencije za medije hrvatske policije na kojoj je otkriveno da je rešen slučaj raketiranja Banskih dvora, star 26 godina.

Za taj slučaj okrivljeno je šest pilota JNA, od kojih pet sa srpskim, a jedan sa hrvatskim državljanstvom. U trenutku napada, tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman bio je u palati, gde je razgovarao sa Stipom Mesićem i Antom Markovićem.

Gojko Šušak, Franjo Tuđman i Janko Bobetko - Sputnik Srbija
AFP o Tuđmanu: Srbi su na engleskom „agresori“, a na francuskom nisu

Deo Banskih dvora potpuno je uništen u tom napadu, ali Tuđman i njegovi saradnici nisu bili u gađanim delovima zdanja. Hrvatski „Novi list“ navodi danas da su rakete aviona JNA gađale baš sobu u kojoj je, u vreme napada, Tuđman svakoga dana bio. Ali, toga dana, odlučio je nešto da promeni i preživeo je, navodi „Novi list“, a prenosi „Jutarnji“.

Tadašnja saradnica prvog predsednika Hrvatske Vesna Škare Ožbolt rekla je da je Tuđman, kao bivši vojnik, držao do protokola i rasporeda.

„Tačno se uvek znalo u koje doba dana on nešto radi i gde radi. Recimo, uvek je ručak bio u 13.30, i on bi trajao sve do nešto malo pre 15 časova, kada bi se on povukao u sobu za odmor koja je bila odmah pored i tamo je slušao dnevnik na Hrvatskom radiju. I raketa, koja je vrlo verovatno bila navođena, pogodila je tačno to mesto u to vreme. Međutim, toga dana su u poseti predsedniku Tuđmanu bili tadašnji predsednik Predsedništva SFRJ Stipe Mesić i predsednik SIV-a Ante Marković. I zbog toga je celi raspored bio pretumban i promenjen. Pa tako Tuđman, nakon završetka ručka, nije otišao u sobu za odmor već se zajedno s Mesićem i Markovićem povukao u svoj kabinet. I to ga je spaslo“, kaže Škare Ožboltova.

„Novi list“ navodi da je i ona sama bila u Banskim dvorima prilikom napada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala