00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ORBITA KULTURE
10:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
ORBITA KULTURE
Svet nastao ispod Gogoljevog šinjela
16:00
120 min
MILJANOV KORNER
Realnost je da se Partizan i Zvezda bore za mesto u plej-inu
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Rozanov“
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
Autorska emisija Ljubinke Milinčić
21:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri

Mnogi će se razočarati: Lizanje fila sa miksera je opasno po zdravlje!

Pratite nas
Nema deteta koje nije bar jednom olizalo fil koji ste umutili mikserom. To uopšte nije naivno, naprotiv, može da bude veoma opasno...
Devojka pere sudove - Sputnik Srbija
Perite sudove — zdravo je

Agencija za standarde prehrambenih proizvoda (FSA) iz Velike Britanije upozorila je da od sirovog brašna može da se dobije bakterija ešerihija koli koja prouzrokuje povraćanje i dijareju, a može da dovede i do zastoja rada bubrega.

Njihovo upozorenje usledilo je nakon više slučajeva zaraženih koji su tu bakteriju uneli u telo verovatno nakon lizanja sirove smese i na taj način omogućili bakteriji da uđe u telo. Kažu da su testiranjem ustanovili kako je zaraza krenula iz jednog mlina u SAD-u.

Termičkom obradom te bakterije se uništavaju.

„Ne savetujemo vam da jedete sirovo brašno ili proizvode koji ga sadrže, jer postoji rizik da su kontaminirani. Adekvatna termička obrada osigurava da se svaka štetna bakterija ubije.“

Zbog toga se za vreme praznika i priprema raznih đakonija suzdržavajte od lizanja mutilica miksera nakon pripreme kolača. To se takođe odnosi i na posudu u kojoj ste pravili tu smesu. Posebno budite oprezni kada su deca u pitanju, jer ona to obožavaju da rade.

Inače, osim zbog sirovog brašna, smese za kolače ne biste smeli da ližete i zbog sirovih jaja od kojih ponekad preti zaraza, na primer, salmonelom. Termičkom obradom te bakterije se uništavaju.    

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala