Piloti koji su štitili Putina: Kad smo prišli avionu, čekalo nas je iznenađenje!

© REUTERS / /Aleksey NikolskyiPredsednik Rusije Vladimir Putin u avionu
Predsednik Rusije Vladimir Putin u avionu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Piloti ruske avijacije, koji su ispunjavali borbene zadatke u Siriji, ispričali su kako su obavili jedan od najvažnijih zadataka tokom službe. Reč je o poseti predsednika Rusije Vladimira Putina avio-bazi „Hmejmim“. Tog dana piloti su dobili zadatak da prate avion broj jedan i da brinu o njegovoj bezbednosti.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin iznenada u Siriji: Naređujem povlačenje! (video)

„Bio je običan dan, bili smo dežurni. Stigao je zadatak da se prati avion vojno-saobraćajne avijacije“, ispričao je jedan od pilota za ruske „Vesti“. 

Prema njegovim rečima, tek kad su se približili letelici, njegove kolege i on su shvatili da je reč o avionu broj jedan: „To je tako izvanredan događaj u karijeri pilota“!

Pilot je rekao da u tom trenutku nije video Putina kroz prozor, jer mu je smetalo sunčevo svetlo. Ipak, kasnije, na televiziji, piloti su videli reportažu i saznali da je predsednik njih video i da ih je pozdravio.

„Video sam na televiziji da je mahao rukom i da je video da ga pratimo“, ispričao je pilot. 

On je dodao da ne očekuje nagradu za ispunjavanje ovog zadatka, jer je reč o uobičajenom poslu.

Ministarstvo odbrane je, međutim, saopštilo da je šef države naložio da se vojnicima koji su ispunjavali borbene zadatke u Siriji izrazi zahvalnost. Među njima su i oficiri koji su štitili predsednika u avio-bazi „Hmejmim“. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin u avionu - Sputnik Srbija
Putin: Piloti lovaca su zaštitili moj avion (video)

Tokom svoje velike konferencije za medije, Putin je ukazao na to da su spuštanje i sletanje najopasniji prilikom leta iznad teritorije borbenih dejstava. Upravo u tom trenutku avion može da postane meta raketa. 

Putin je objasnio da su piloti svojim avionima štitili njegov: mlaznice borbenih aviona se zagrevaju jače nego kod civilnih aviona, što ometa navođenje projektila sa zemlje.

„Piloti nisu jednostavno leteli pored, prilikom sletanja su se spustili niže. Mlaznice borbenih letelica se više zagrevaju, oni su u suštini prikrivali toplotni trag našeg aviona“, ispričao je Putin.

Putinovo sirijsko putovanje trebalo je da pokaže celom svetu da su teroristi u ovoj zemlji poraženi. 

Bedni ostaci nekada moćne armije terorista pokušavaju da se bore, a Amerika, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, i dalje pokušava da od njih nekako sklopi novu armiju.

Najvažniji posao je, međutim, već urađen: Sirija je spasena od rasparčavanja i višegodišnjeg rata, što je dokazala i poseta ruskog lidera.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala