RPC: Jerusalim mora da ostane centar tri svetske religije

© REUTERS / Ronen ZvulunPanorama Jerusalima
Panorama Jerusalima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američko priznavanje Jerusalima za prestonicu Izraela moglo bi da naruši balans snaga u tom gradu, koji je uspostavljen posle teškog ratnog perioda, izjavio je danas zvanični predstavnik Moskovske patrijaršije, mitropolit volokolamski Ilarion.

Komentarišući informaciju o tome da je predsednik SAD Donald Tramp priznao Jerusalim za prestonicu Izraela, jerarh Ruske pravoslavne crkve je podsetio na značaj ovog grada i na težak put koji je vodio današnjoj uravnoteženoj situaciji, čija bi promena mogla da dovede do sukoba i stradanja ljudi.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan: Turska Jerusalim stavlja pred Ujedinjene nacije

„S jedne strane, ako pročitamo Bibliju, istoriju biblijskog cara Davida, on je izabrao Jerusalim za prestonicu svoje države. To jest, to je veoma drevna istorija, za jevrejski narod sveta istorija, to je deo njihovog Svetog pisma. S druge strane, znamo da je tokom istorije na toj teritoriji bilo mnogo vojnih dejstava, ona je mnogo puta prelazila iz jednih ruku u druge i danas na nju pretenduju razne snage“, rekao je mitropolit u programu televizijskog kanala „Rusija 24“. 

On je dodao da „tu prilično krhku ravnotežu, koja je uspostavljena u posleratnom periodu, ne treba narušavati, jer to može dovesti do eksplozija, što se već i dešava“. 

Arhijerej je naglasio da je Jerusalim pre svega religiozni centar i da bi bilo neispravno da se on pretvori u politički centar.

„Ne smemo da zaboravimo da je Jerusalim sveti grad za tri svetske religije: ne samo za judaizam, nego i za hrišćanstvo i islam. Danas u Jerusalimu hrišćani, muslimani i Jevreji žive manje-više mirno, svaka grupa ima svoje četvrti, nekretnine, svetinje. I veoma je važno da Jerusalim ostane upravo takav duhovni i religiozni centar u kojem bi predstavnici tri avramovske, monoteističke religije mogli da žive zajedno u miru i saglasnosti“, zaključio je Ilarion. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala