Pištolj slepog ruskog inženjera u „Ratovima zvezda“

© AP Photo / Jonathan ShortLikivi iz filma "Ratovi zvezda" CZP0 i R2D2
Likivi iz filma Ratovi zvezda  CZP0 i R2D2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prototip blastera princeze Leje u originalnoj trilogiji „Ratova zvezda“ bio je sovjetski pištolj Margolin, saopštio je koncern „Kalašnjikov“ na svojoj Fejsbuk stranici.

Koncern navodi da je ovo oružje izabrano zbog svoje elegantnog oblika. „Samo ovaj pištolj izgledao je dobro u malim rukama minijaturne Keri Fišer“, piše u saopštenju.

Pištolj je napravio Mihail Margolin, jedini u istoriji slepi konstruktor malokalibarskog oružja. Margolin je izgubio vid sa 18 godina kada je ranjen u glavu dok je bio u vojsci. Nakon samostalnog studiranja za inženjera, počeo je da radi u fabrici oružja u Tuli. Nakon Drugog svetskog rata, tokom kojeg je radio na popravci pušaka, Margolin je projektovao sportsko oružje. Tada je napravio i svoj najpoznatiji model — pištolj Margolin MC, koji je proizvodila Mašinska fabriku u Iževsku od 1948. do 1979. godine.

Originalna trilogija „Ratova zvezda“ izašla je od 1977. do 1983. godine. Ulogu princeze Leje igrala je američka glumica Keri Fišer, koja je umrla 2016. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala