Dačić: Kosovo nije država, ne može u Savet Evrope

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da najavljeni zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope treba da bude odbačen kao neosnovan, jer Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za status članice SE pošto nije država.

Povodom najave zamenika kosovskog premijera Envera Hodžaja da će tokom ovog meseca, a najkasnije u januaru 2018. godine, Kosovo podneti zahtev za članstvo u SE, Dačić je rekao da nema osnova da zahtev za prijem bude razmatran i poručio je da ako Kosovo, zbog toga što ga je veliki broj zemalja Evrope priznao, bude primljeno u Savet Evrope to će biti politika sile.

Priština, vlada - Sputnik Srbija
Kosovo podnosi zahtev za članstvo u Savetu Evrope

„Srbija će i te kako znati da proceni takav odnos nekih zemalja“, rekao je Dačić za Tanjug.

Istakao je da je zahtev Kosova u suprotnosti sa bazičnim pravnim principima za članstvo u međunarodnim organizacijama i rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

Takav zahtev, dodaje, bio bi u kontradiktornosti sa Statutom Saveta Evrope i statusno neutralnom politikom organizacije prema Kosovu i Metohiji, kao i sa mišljenjem pravne službe SE iz 2008. godine.

„Kosovo ne ispunjava bazične principe i standarde SE u pogledu zaštite ljudskih prava, demokratije i vladavine prava zbog čega nema osnova da zahtev za prijem bude razmatran“, smatra Dačić.

On je naznačio da je zahtev za članstvo suprotan i principu iz Člana 1 Statuta Saveta Evrope, jer podriva jedinstvo organizacije, pošto 13 članica nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„Time bi bio ugrožen i dijalog između Beograda i Priština, što je od suštinskog značaja za stabilnost regiona“, zaključio je Dačić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala