Pitanje koje je šokiralo Britance: Čije su ćurke?

© REUTERS / Brian SnyderĆurke na farmi
Ćurke na farmi - Sputnik Srbija
Pratite nas
U „pilićarskoj“ igri supermarketa, milioni Britanaca su prevareni tako što misle da za božićnu trpezu pripremaju domaće ćurke, koje su, u stvari, uzgojene u zemljama Evropske unije.

Milioni građana Velike Britanije, posebno oni koji su na referendumu glasali za izlazak iz EU, verovatno su osetili gorak ukus u ustima kad su shvatili da umesto domaće ćuretine kupuju ptice uzgojene u Francuskoj.

Poljoprivredni aktivisti kažu da će većina glavnih supermarketa prodavati ćuretinu uvezenu sa Kontinenta zbog ptičjeg gripa koji je pogodio uzgajivače u Britaniji.

Većina porodica praktično neće znati da kupuje ćurke uzgojene u EU zbog pravila Unije o potpisivanju zemlje proizvodnje. Pod uslovom da se ćurka podvrgne konačnoj obradi u zemlji, ili ako su stigle žive ili sveže ohlađene, supermarketi ih mogu prodavati kao proizvedene u Britaniji.

​Aktivista Ričard Hadok, farmer iz Devona u Engleskoj, kaže da će postojeće odredbe dovesti do toga da milioni ljudi budu obmanuti.

„Već je došlo do nestašice ćurki uoči ovogodišnjeg Božića što je rezultat ptičjeg gripa, a poslednjih dana izbila je nova epidemija u Holandiji, što će dodatno povećati tražnju u Britaniji“, rekao je Hadok za Sputnjik.

​„Ipak, mnogi u Britaniji će biti prevareni misleći da jedu domaće ćurke, iako one stižu brodovima iz Francuske i drugih delova Evrope. Aktuelni propisi su takvi da se ćurke, ako se završna obrada ili pakovanje radi ovde, legalno mogu prodavati kao britanske ćurke“, dodao je.

Farmer je dodao da ih pojedini supermarketi pakuju tako da izgleda kao da su ćurke uzgojene na farmama u unutrašnjosti Britanije, a poneki koriste i fotografije tradicionalnih slamnatih koliba.

​Hadok veruje da će britanski prodavci izigrati mnoge kupce koji su odlučili da u ovo doba godine kupuju domaće proizvode.

„Svaki kupac ima pravo da zahteva da mu se kaže tačno geografsko poreklo proizvoda koji kupuje i nadam se da će to pravo iskoristiti ukoliko imaju bilo kakve sumnje“, rekao je on.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala