UN: Nadamo se da će Pjongjang dati signal za početak pregovora

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaVojnici korejske armije na svečanom otvaranju novog stambenog kompleksa u Pjongjangu
Vojnici korejske armije na svečanom otvaranju novog stambenog kompleksa u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za politička pitanja Džefri Feltman nakon posete Severnoj Koreji očekuje od vlasti te zemlje da daju do znanja da su spremne da započnu pripreme za pregovore, ali u ovom trenutku on nije dobio nikakve garancije.
Vojnici korejske armije na svečanom otvaranju novog stambenog kompleksa u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Pjongjang: Pomorska blokada SAD je objava rata

„Rekli smo severnokorejskim zvaničnicima da zaista smatramo da bi oni trebalo da daju znak da su sada spremni da krenu drugim putem i započnu razmatranje pregovora“, rekao je Feltman novinarima u UN.

„Oni su pažljivo saslušali naše argumente, proučavali su ih zajedno sa nama. Ali oni nisu ponudili nikakve obaveze po ovom pitanju“, istakao je Feltman. Prema njegovim rečima, diplomate će o proteklim pregovorima izvestiti lidera zemlje Kim Džong Una.

Vlasti Severne Koreje smatraju da je važno da se spreči rat na Korejskom poluostrvu, dodao je Feltman.

„Severnokorejski sagovornici su se složili da je važno sprečiti rat. Kako ćemo to uraditi bila je tema diskusije koja je trajala više od 15 sati“, rekao je on.

Zamenik generalnog sekretara UN izvestio je Savet bezbednosti o svojoj poseti Severnoj Koreji. Feltman je posetio Severnu Koreju od 5. do 9. decembra na poziv vlasti zemlje koji je predat još u septembru. U Pjongjangu se sastao sa ministrom spoljnih poslova Ri Jong Hoom i zamenikom ministra Pakom Mjong Gukom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala