Kao Jens oko Kragujevca: Svi gafovi i blamaže šefa NATO-a zbog kojih je dobio novi mandat

© AFP 2023 / DANIEL SANNUM LAUTENJens Stoltenberg
Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu produžen je mandat do septembra 2020. godine, a mi vas podsećamo na neke od najvećih „bisera“ iz karijere bivšeg norveškog premijera.
Gensek NATO Йens Stoltenberg vo vremя vizita v Oslo - Sputnik Srbija
Stoltenberg: Srbija suverena, poštujemo to što ne želi u NATO

Blamaža s Turskom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izvinio se Turskoj zbog vojne vežbe u Norveškoj tokom koje su Mustafa Kemal Ataturk i predsednik Redžep Tajip Erdogan bili „prikazani kao neprijatelji“, nakon čega je turski lider povukao svoje vojnike sa manevara.

„Izvinjavam se zbog uvrede“, rekao je Stoltenberg u saopštenju, navodeći da je incident rezultat „poteza pojedinca“ i da ne odražava stav Alijanse, prenosi AP.

Skandal zbog Kragujevca

Stoltenberg je u martu izrazio žaljenje zbog eksplozije u Kragujevcu u Tehničkom remontnom zavodu „Medna“, kada je jedna osoba poginula, a 25 povređeno.

Tužan sam nakon vesti o eksploziji u vojnom objektu kod Kragujevca, koja je rezultirala smrću najmanje jedne i mnogo ranjenih ili nestalih osoba. Duboko saosećam sa svima koji su pogođeni ovom nesrećom, kao i sa građanima Srbije, izjavio je Stoltenberg, objavljeno je na sajtu NATO-a.

„Da li je Stoltenberg zaboravio da je NATO 1999. godine bombardovao Kragujevac, i to baš postrojenja vojne industrije?“, pita se RT.

Halo, Moskva?

Ruski ministar odbrane Sergej Lavrov bio je iznenađen kada je čuo da će prisustvovati sastanku sa Stoltenbergom, na koji nikad nije pozvan.

NATO je u maju 2016 najavio formalne razgovore s Rusijom uoči samita Alijanse u Varšavi, koji je održan u julu. Moskva, međutim, nikada nije konsultovana u vezi s takvim sastankom.

„Zašto je, pobogu, to rekao? Savet NATO-a i Rusije je zasnovan na konsenzusu“, citirali su ruski mediji Lavrovljeve reči.

Bombarduj!

Stoltenberg je naveo da bi hakerski napadi mogli da budu novi povod za naoružavanje Alijanse dodatnim američkim oružjem.

„Težak sajber-napad može da se podvede pod slučaj za NATO. NATO tada može i mora da reaguje“, rekao je Stoltenberg za „Bild“.

Stoltenberg pokušava da peva

Za kraj, evo pokušaja Jensa Stoltenberga da peva pesmu „We Are the World“ sa svojim NATO drugarima:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala