Netanijahu: Trampova odluka o Jerusalimu — priznavanje stvarnosti

© AP Photo / Virginia MayoPremijer Izraela Benjamin Netanijahu govori na konferenciji za medije u sedištu Saveta EU u Briselu
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu govori na konferenciji za medije u sedištu Saveta EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da očekuje da većina evropskih država prizna Jerusalim za glavni grad Izraela nakon nedavnog američkog koraka o ovom pitanju.
Pogled na Jerusalim - Sputnik Srbija
Tramp priznao Jerusalim za prestonicu Izraela

Netanijahu se obratio palestinskoj strani zbog spornog pitanja o Jerusalimu, rekavši da je „vreme da Palestinci priznaju državu Izrael i Jerusalim kao njegov glavni grad“.

Prema njegovim rečima, „iako ovaj sporazum sada ne postoji, to će se desiti u budućnosti“.

„Verujem da će sve evropske zemlje ili većina njih preseliti svoje ambasade u Jerusalim, priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela i početi da rade sa nama na bezbednosti, prosperitetu i miru“, rekao je Netanijahu.

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je 6. decembra da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela i naložio Stejt departmentu da započne pripreme za preseljenje američke ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Pre sastanka sa izraelskim premijerom šefica evropske diplomatije Federika Mogerini podsetila je da se Evropska unije pridržava međunarodnog konsenzusa o statusu Jerusalima i neće promeniti svoj stav sve dok se Izraelci i Palestinci ne dogovore o konačno statusu grada.

„Vi znate stav EU. Mi smatramo da je jedino realno rešenje sukoba između Izraela i Palestine postojanje dve države, čiji je glavni grad — i Izraela i Palestine — Jerusalim, prema liniji iz 1967. godine. To je naš konsolidovan stav“, istakla je Mogerinijeva.

Suzavac na ulicama Vitlejema - Sputnik Srbija
Haos u Vitlejemu: Izrael suzavcem i oklopnim vozilima na demonstrante (foto, video)

Ona je dodala da će EU će nastaviti da se „pridržava međunarodnog konsenzusa o Jerusalimu, sve dok se ne konačni status grada ne postigne na direktnim pregovorima strana“.

„I nadamo se da će strane moći da započnu značajne direktne pregovore uz podršku međunarodne zajednice“, izjavila je Mogerinijeva.

Ona je istakla da Evropska unija odlučno osuđuje napade na Jevreje koji su se dogodili nakon objavljivanja Trampove odluke.

„Najgore što se sada može desiti je eskalacija napetosti, nasilja, prvenstveno zbog svetinja, i u regionu i šire. Najoštrije osuđujem sve napade na Jevreje širom sveta, u Evropi, kao i u Izraelu i (napade) na izraelske građane. Rast tenzija i nasilja samo će zapaliti region i biti poklon ekstremistima“, istakla je Mogerinijeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala