Tramp ide naruku Putinu: Uticaj Moskve na Bliskom istoku sve veći

© AFP 2023 / Ahmad GHARABLIIzraelska policija rasteruje palestinske demonstrante u Istočnom Jerusalimu
Izraelska policija rasteruje palestinske demonstrante u Istočnom Jerusalimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp priznao je Jerusalim za prestonicu Izraela i preselio ambasadu iz Tel Aviva, piše austrijski list „Standard“. On je ovim pokrenuo lančanu reakciju koja će na kraju dovesti do jačanja geopolitičkih pozicija Rusije.
Američki državni sekretar Reks Tilerson govori na konferenciji za medije u Londonu - Sputnik Srbija
Tilerson: Preseljenje Ambasade u Jerusalim neće biti ni ove ni sledeće godine

U Izraelu su već počeli masovni neredi, piše austrijski list. Već ima poginulih i ranjenih. U vezi sa sve većim komplikovanjem situacije, palestinski mediji su se setili nedavne posete Trampa Saudijskoj Arabiji, kada je dobio narudžbine u vrednosti od 500 milijardi dolara. Da su arapske zemlje ozbiljno mislile na islamsku solidarnost, one bi se ujedinile i bojkotovale svaku ekonomsku saradnju sa SAD. Međutim, nažalost, takvi su ljudi: kada je reč o sopstvenim finansijskim interesima, solidarnost se gubi, navodi autor članka.

Prebrze akcije Trampa će se odraziti i na Evropu, nastavlja list. Sada Evropa neće ispunjavati ulogu mirotvorca i posrednika na Bliskom istoku. Pitanje je koga će za tu ulogu odabrati Palestinci. To sigurno neće biti Turska, jer su još uvek sveža sećanja na Osmansku imperiju, razmišlja autor. Poslednji pretendent na ovu ulogu je Rusija, što će samo pojačati njen geopolitički uticaj i ojačati alijansu Kremlja sa novim saveznicima — Mađarskom i Poljskom, smatra austrijski novinar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala