Nemački kontraudar: Sjedinjene evropske države — opasno i nerealno

© PixabayNemačka i EU-ilustracija
Nemačka i EU-ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Visoki funkcioneri Hrišćansko-demokratske stranke (CDU) kancelarke Angele Merkel odbacili su viziju o „Sjedinjenim evropskim državama“ socijaldemokrata, sa kojima se nadaju da će formirati vladajuću koaliciju u Nemačkoj.

Lider SPD-a Martin Šulc u četvrtak je na kongresu stranke dobio podršku za jasnu viziju Evrope i pozvao je na formiranje „Sjedinjenih evropskih država“ do 2025. godine.

Evropska unija i Amerika - Sputnik Srbija
Veliko prepakivanje moći: Puca brak Amerike i Evropske unije

Šef frakcije CDU Folker Kauder rekao je da Šulcov predlog o Evropi predstavlja „opasnost za EU i podršku građana Evropi“, dok je šef kabineta kancelarke Angele Merkel Peter Altmajer kazao da je ta ideja, naročito vremenski okvir, nerealna, prenosi Rojters.

Prema anketi agencije „Emnid“, koju je objavio „Bild“, manje od trećine Nemaca podržava Šulcovu ideju, dok je skoro polovina odbacuje.

Kauder je za „Tagesšpigl“ rekao da je neophodno ojačati Evropu, ali da je takođe važno da se shvati da ljudi trenutno žele „pouzdanost koju, kako veruju, mogu da pronađu u nacionalnim državama“.

Koalicioni razgovori SPD-a i CDU počinju u sredu, a stiče se utisak da će se dve strane najviše sporiti oko pitanja Evrope, koje će verovatno imati ključnu ulogu u pregovorima.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala