Izraelska vojska ubila demonstranta u Gazi (video)

© REUTERS / Ronen ZvulunPolicija Izarela u sukobu sa Palesticnima u Jerusalimu
Policija Izarela u sukobu sa Palesticnima u Jerusalimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Palestinski ministar zdravlja izjavio je da su demonstranta u Gazi, u blizini granice, ubili izraelski vojnici, javio je „Jerusalim post“.

Nekoliko hiljada muslimana uputilo se ka trgu u blizini Vrata Damaska u Jerusalimu nakon molitve u džamiji Aksa kako bi protestovalo zbog priznavanja Jerusalima za prestonicu Izraela od strane SAD, prenose mediji.

​Demonstranti sa sobom nose i transparente sa natpisima: „Pozivamo vas, armijo muslimana! Jerusalim — prestonica kalifata“ i mašu zastavama palestinskih grupacija.

Vojska palestinskog Hamasa u Gazi - Sputnik Srbija
Hezbolah podržao novu intifadu, rakete lansirane na Izrael

Tokom molitve imam je proglasio Jerusalim arapskim islamskim gradom, a govorio je i o „gnevu“ i „značajnom bolu“ koji oseća muslimanska zajednica zbog ove odluke Trampa.

Kako ocenjuju mediji, učesnici su nakon tih reči imama tapšali sa odobravanjem.

U međuvremenu izbili su sukobi između demonstranata i pripadnika izraelske policije, a prema izveštajima sa terena, ima i povređenih.

Sukobi sa policijom zabeleženi su i u gradovima na zapadnoj obali reke Jordan, pored Hevrona i Kalkilija, gde se procenjuje da je povređeno više od 40 demonstranata.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp priznao je Jerusalim za prestonicu Izraela i potpisao je dokument o preseljenju Ambasade SAD iz Tel Aviva u Sveti grad.

Odluka Trampa izazvala je burne reakcije, kako arapskog sveta tako i celokupne međunarodne zajednice.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala