Napad na UN — 14 poginulih, 53 ranjenih

Pratite nas
Najmanje 14 pripadnika mirovnih snaga UN je ubijeno, a 53 je ranjeno u napadu pobunjenika u Kongu, saopštile su Ujedinjene nacije, navodeći da su nastradali mirovnjaci uglavnom iz Tanzanije.

U napadu koji se dogodio noćas nastradalo je i najmanje pet pripadnika vojske Konga, prenosi AP.

Policija i demonstranti na protestima u Gomi, Kongo, 19. septembra 2016. - Sputnik Srbija
Protesti u Kongu — 50 mrtvih (video)

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je napad „ratni zločin“ i zatražio je od vlasti Konga brzu istragu.

Rukovodilac mirovnih misija UN Žan Pjer Lakroa na Tviteru je objavio da se napad dogodio u provinciji Kivu. On je rekao da je „zaprepašćen“ napadom i da je u toku evakuacija povređenih.

Mirovna misija UN u Kongu Monusko najveća je mirovna misija na svetu. Baza misije smeštena je na oko 45 kilometara od grada Benija koji je više puta bio meta napada pobunjeničke grupe Savezničkih demokratskih snaga.

Vulin: Svi pripadnici Vojske Srbije u Kongu su dobro

Svi pripadnici Vojske Srbije u mirovnim snagama Ujedinjenih nacija u Kongu su dobro, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin u Skupštini Srbije.

On je obavestio poslanike da je u Kongu izvršen napad na pripadnike mirovne misije UN u kojem je ubijeno najmanje 14, a povređeno najmanje 40 vojnika.

„Svih osam pripadnika Vojske Srbije angažovanih u misiji Monusko u Kongu su dobro. Želeo sam to da kažem da znaju i njihove porodice. Naši vojnici su uvek tamo gde je teško, gde je najteže da čuvaju mir drugih. Dobro su i neka se čuvaju, i mi ćemo ih čuvati“, rekao je Vulin.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala