Tilerson: Preseljenje Ambasade u Jerusalim neće biti ni ove ni sledeće godine

© REUTERS / Hannah McKayAmerički državni sekretar Reks Tilerson govori na konferenciji za medije u Londonu
Američki državni sekretar Reks Tilerson govori na konferenciji za medije u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premeštanje Ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim moglo bi da traje duže od godinu dana, izjavio je američki državni sekretar Reks Tilerson na konferenciji za novinare nakon sastanka s francuskim kolegom Žan Ivom le Drijanom u Parizu.

Predsednik SAD Donald Tramp u sredu je objavio da Amerika priznaje Jerusalim kao prestonicu Izraela i potpisao je dokument o premeštanju Ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

Pogled na Kupolu na steni u Jerusalimu - Sputnik Srbija
Čiji je Jerusalim — šta kaže Rusija

Odluku američkog lidera pozdravio je Izrael, ali je ona izazvala negativne reakcije mnogih država, a pre svega zemalja Bliskog istoka i Palestine. 

„Neophodno je dobiti mesto, napraviti plan izgradnje, dobiti sve neophodne dozvole, ali ne mislim da će biti problema s dobijanjem tih dozvola. Najzad, potrebno je izgraditi Ambasadu. Zbog toga se to neće dogoditi ni ove, ni sledeće godine. Ipak, predsednik bi voleo da Ambasada u Izraelu počne da radi što je moguće pre“, rekao je Tilerson. 

Izrael Jerusalim naziva svojom jedinstvenom i nedeljivom prestonicom, uključujući njegove istočne oblasti i istorijski centar koji su pre pola veka oduzeti Jordanu i kasnije anektirani. 

Svet, donedavno uključujući i SAD, aneksiju ne priznaje i smatra status tog grada jednim od ključnih problema bliskoistočnog sukoba, koji treba da bude rešen na osnovu dogovora s Palestincima, koji smatraju da im pripada istočni deo Jerusalima. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala