Izrael: Prerano za razmatranje granice Jerusalima i Palestine

© Sputnik / Vitaliy BelousovStari grad u Jerusalimu
Stari grad u Jerusalimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izrael smatra da je prerano razgovarati sa Palestinom o granicama Jerusalima nakon što su ga Sjedinjene Američke Države priznale kao glavni grad jevrejske države, rekao je za Sputnjik izraelski ambasador u Rusiji Hari Koren.
Pogled na Jerusalim - Sputnik Srbija
Tramp priznao Jerusalim za prestonicu Izraela

„Tema granica uvek je bila tesno povezana sa pitanjima bezbednosti. Ako govorimo o spoljnoj granici Izraela, više puta je rečeno da nismo spremni da napustimo liniju reke Jordan sve dok ne bude jasno šta se događa zapadno od te linije — u budućoj palestinskoj državi — koliko je stabilna, koliko je sposobna da se ne pretvori u još jednu Gazu i koliko je sa istočne strane sve mirno kod naših suseda u Jordanu i da li postoji predaja oružja u ruke terorista“, rekao je ambasador.

„Isto važi i za Jerusalim — veliki, jedini, večni. Čak i ako se u prošlosti diskutovalo o nekim formulacijama o Jerusalimu, to ne znači da će to biti razmatrano i ubuduće. Ali moramo da sačekamo, još je rano“, dodao je Koren.

On je takođe podsetio na reči izraelskog premijera Benjamina Netanijahua o nepromenjenom statusu kvo svetih mesta u Izraelu.

„Netanijahu je jasno rekao da će biti obezbeđen potpuni pristup svim predstavnicima svih religija svojim hramovima, i hrišćanima, i muslimanima, i Jevrejima“, istakao je Koren.

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je u sredu da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela i naložio je Stejt departmentu da započne pripreme za preseljenje Ambasade SAD u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala