O čemu je Dačić razgovarao sa Lavrovom i Tilersonom

© Ministarstvo spoljnih poslovaMinistri spoljnih poslova Srbije i Rusije Ivica Dačić i Sergej Lavrov
Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Ivica Dačić i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa šefovima ruske, američke i ukrajinske diplomatije Sergejem Lavrovom, Reksom Tilersonom, Pavlom Klimkinom, kao i sa ministrom za Evropu Velike Britanije Alenom Dankanom, a upoznao se i sa novim švajcarskim kolegom.

Dačić je, ulazeći u salu, pred početak sednice, koju je otvorio predsedavajući OEBS-a, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, iskoristio priliku da nekoliko minuta razgovara sa ruskim kolegom, javio je Tanjugov izveštač.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i potpredsenik Vlade Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić iskoristio priliku i proćaskao sa Lavrovom

Sa Lavrovom, kako je preneo, razgovarao je o nekim detaljima njegove posete Srbiji.

„Doći će 24. februara, na jubilej godišnjice diplomatskih odnosa Rusije i Srbije“, najavio je Dačić.

Nakon što je došao u Palatu „Hofburg“, srpski ministar spoljnih poslova je u VIP salonu, gde su se po dolasku okupili šefovi diplomatija zemalja-članica OEBS-a, nakratko razgovarao i sa Reksom Tilersonom.

Dačić je izjavio da je američkom kolegi rekao da je neophodno da se naprave određeni strateški dogovori i da je u tom smislu Srbija spremna da otvoreno razgovara sa novom američkom administracijom.

„Te promene u američkoj politici mogu da naprave samo predsednik, potpredsednik i ministar spoljnih poslova. Oni koji su iz starog establišmenta nisu ni sposobni za tako nešto, jer brane svoju politiku iz devedesetih godina prošlog veka“, rekao je Dačić Tanjugu posle susreta sa Tilersonom na marginama Saveta ministara OEBS-a.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
A što bismo mi prihvatili Kondolizu

On je naveo da je imao dovoljno vremena pred početak današnjeg Saveta ministara da razgovara sa Tilersonom i definiše još jednom srpsku poziciju, a to je želja da Srbija i SAD pronađu neke zajedničke interese.

Šef srpske diplomatije ocenio je da je neophodno imati češću komunikaciju i da je potrebno videti „kako možemo da imamo jednu dobitnu kombinaciju u kojoj bi se našli zajednički interesi“, kako bi trajno bili rešeni neki problemi koji postoje u regionu, kao što je Kosovo i Metohija.

Dačić je podsetio da je Srbija, 100 godina posle strateškog partnerstva i zajedništva iz Prvog svetskog rata sa SAD, bila u situaciji da ratuje sa Amerikom.

„Razgovor sa Tilersonom je bilo otvaranje vrata da se početkom iduće godine napravi jedan bilateralni sastanak sa njim“, ukazao je srpski ministar.

Dačić je razgovarao i sa britanskim ministrom za Evropu Alenom Dankanom.

Pripadnici Desnog sektora - Sputnik Srbija
Srbi pretučeni u Kijevu

„Ministar za Evropu Velike Britanije želeo je da nam prenese da njegova zemlja za kraj jula sprema Samit EU i Zapadnog Balkana koji će biti u Londonu. Pozvao je da, ako imamo neke posebne zahteve, to iznesemo“, rekao je Dačić.

On je najavio da će Dankan početkom iduće godine posetiti Srbiju.

Takođe, Dačić je imao kratak razgovor i sa šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom.

Inače, glavni grad Austrije danas je centar svetske diplomatije, pošto se u njemu održava Savet ministara OEBS-a, na kojem učestvuje 41 šef diplomatije, među kojima su i američki i ruski, Reks Tilerson i Sergej Lavrov.

Ukrajinska kriza, ali zasigurno i jučerašnja odluka SAD da priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela, biće glavne teme diskusija na zasedanju OEBS-a.

 

RTS

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala