Dan ratnika — „jer imamo ratnu istoriju kojom se ponosimo“

© Ministarstvo odbrane RSPolaganje vojničke zakletve
Polaganje vojničke zakletve - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Za Vojsku Srbije predlogom budžeta predviđena su sredstva od 70,5 milijardi dinara, a ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je vojni budžet značajno povećan i da je Vojska Srbije možda dobila najviše od svih resora.

„To govori da će vojska nastaviti da se oprema, predviđena su značajna sredstva za nabavku novih sredstava, ali i remont postojećih“, rekao je Vulin za RTS i dodao da je najviše sredstava planirano za vazduhoplovstvo, jer je ono najskuplje i najviše je stradalo u NATO agresiji. 

„Želimo da naše nebo bude sigurno i da, kao sve moderne svetske armije, možemo da kontrolišemo vazdušni prostor“, rekao je ministar.

Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija
Vulin: Vojska Srbije vežbaće i sa NATO-om, i sa SAD i sa Rusijom i sa ODKB-om

On je naglasio da će pre povećanja plate od 10 odsto od 1. januara, pripadnici Vojske Srbije i čitavog bezbednosnog sektora, dobiti bonus od 10.000 dinara.

Kako kaže, do kraja ove i početkom naredne godine svaki vojnik dobiće nov komplet uniformi i čizama, što je važno za podizanje morala i borbene gotovosti.

Govoreći o Danu veterana koji se obeležava 4. decembra, ministar Vulin kaže da je pokrenuo inicijativu da to bude Dan ratnika u Srbiji.

„Svaka zemlja koja ima ratnu tradiciju ima jedan dan kada se seća onih koji su za nju ratovali, koji su se za nju borili, koji su davali svoje živote, svoje zdravlje. Mi imamo ratnu istoriju kojom se ponosimo. To je dan kada slavite najvišu vrednost zbog koje se ide u rat, a to je sloboda“, rekao je ministar.

Komentarišući zahteve boraca koji traže zakon o ratnim veteranima, on je rekao da postroje brojni zakoni koji to regulišu i da je u Ministarstvu za rad i zapošljavanje, koje je donedavno vodio, pripremljen nacrt zakona koji je prošao javnu raspravu.

„Nakon svakih izbora vi morate ponovo da ulazite u zakonsku proceduru ispočetka. Siguran sam da će ministar Đorđević nastaviti u tom pravcu. Sva prava naših boraca su predviđena, nijedno nije smanjeno“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala