Lider Huta o ubistvu bivšeg predsednika Jemena: Ovo je kraj izdajničke zavere

© AP Photo / Hani MohammedLider Huta Abudul Malek el Huti
Lider Huta Abudul Malek el Huti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider pobunjeničkih Huta u Jemenu Abdul Malek el Huti izjavio je da su te snage ubile bivšeg jemenskog predsednika Ali Abdulah Saleha zbog njegove „izdaje“.

U opširnom govoru koji je emitovala hutska televizija „El Masirah“, El Huti je Salehovo ubistvo opisao kao „istorijski poraz koalicionih snaga“, misleći na koaliciju arapskih država, na čelu sa Saudijskom Arabijom, protiv koje se Huti bore, prenosi AP.

Snimak ubistva bivšeg predsednika Jemena - Sputnik Srbija
Objavljen snimak ubistva bivšeg predsednika Jemena (uznemirujuć video)

Ne pominjući Salehovo ime, El Huti je rekao da je znao za njegovu komunikaciju sa koalicijom i za njegove namere da se okrene protiv Huta.

On je dodao da je Salehu poslao nekoliko upozorenja.

„Obavestili smo lidera izdajničke kriminalne vojske da se povuče, da bude mudar, da zaustavi svoju vojsku u činjenju zločina. Danas je dan pada izdajničke zavere“, rekao je El Huti.

On je naglasio da Huti, poznati i kao Ansar Alah, nemaju neprijatelje u Salehovoj partiji „Generalni narodni kongres“, koja je bila vladajuća stranka u Jemenu pod Salehovom vlašću, a koja je sada i sama podeljena.

Hutsko (pobunjeničko) ministarstvo unutrašnjih poslova u Jemenu je potvrdilo da je Saleh ubijen, a kako je ranije preneo Rojters, na internetu se pojavio i snimak na kojem se navodno vidi beživotno Salehovo telo, a autentičnost snimka nije potvrđena.

Kako je britanska agencija izvestila ranije danas, radio-stanica koja je pod kontrolom Huta u Jemenu je izvestila da je bivši predsednik te zemlje, protiv kog se oni bore, ubijen, ali nije bilo nezavisne potvrde te informacije.

Ali Abdalah Saleh - Sputnik Srbija
Ubijen bivši predsednik Jemena Ali Abdul Saleh

Salehova partija je sa druge strane porekla te izveštaje, navodeći da njihov lider nastavlja da predvodi snage u sukobima protiv Huta u Sani.

Kako je navedeno, nije poznato gde se Saleh nalazi, a on se nije pojavio od kako su u javnost izašli izveštaji o njegovoj smrti.

Rojters je pre toga izvestio da su stanovnici Sane rekli da su hutski borci gađali Salehovu kuću, koja se nalazi u centru grada, a u nedelju je preneo navode stanovnika i lokalnih medija da su avioni koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom prethodne noći bombardovali položaje Huta u Sani.

Kako je britanska agencija prenela, cilj napada koalicije je bilo pružanje podrške pristalicama bivšeg predsednika Saleha u borbi protiv Huta, grupe koja se svrstala na stranu Irana.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala