Ukrajinski Filaret spreman na sastanak sa patrijarhom Kirilom

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh Filaret
Patrijarh Filaret - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poglavar nekanonske Ukrajinske pravoslavne crkve patrijarh Filaret izjavio je televiziji „1+1“ da je spreman da se sastane sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom, ali da ne namerava da se odrekne nezavisnog statusa svoje crkve.
Arhijerejski sabor RPC - Sputnik Srbija
Ruska crkva ima uslov za početak dijaloga sa nepriznatom UPC

„Zasad nema nikakvih predloga za sastanak, niti ih je bilo. Ja bih, naravno, pristao“, rekao je Filaret, odgovarajući na pitanje novinara o mogućem sastanku sa patrijarhom Kirilom.

„Međutim, od svog stava — autokefalne ukrajinske crkve — ne bih odstupio“, dodao je Filaret.

Kako je ranije saopštio šef odeljenja za saradnju crkve sa javnošću i medijima Sinod Vladimir Lejdoga, Moskovska patrijaršija je spremna na dijalog sa nepriznatom Kijevskom patrijaršijom. Za njen povratak u RPC stvorena je specijalna komisija na čelu sa mitropolitom Ilarionom, a u njoj se nalaze rusko i ukrajinsko sveštenstvo.

Ranije je lider nepriznate Kijevske patrijaršije Filaret (Denisenko) zatražio oproštaj od Arhijerejskog sabora Ruske pravoslavne crkve zbog raskola u Ukrajini. Njegove reči navedene su u tekstu Arhijerejskog sabora: „O obraćanju bivšeg mitropolita kijevskog i cele Ukrajine Filareta“. 

Međutim, sledećeg dana Filaret je objasnio da se Kijevska patrijaršija nikad neće vratiti Moskvi. On sâm se nije pokajao što je izabrao put autokefalnosti UPC, a pismo je napisao samo radi priznanja nezavisnosti ukrajinske crkve.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala