Drecun: Poternica za Haradinajem nije ukinuta, nevidljiva je

© Tanjug / SRDJAN ILICNarodni poslanik Milovan Drecun
Narodni poslanik Milovan Drecun - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da Interpol nije ukinuo poternicu za Ramušem Haradinajem, već ju je „učinio nevidljivom za druge zemlje, osim za Srbiju“.
Grb Ministarstva unutrašnjih poslova - Sputnik Srbija
Ministarstvo pravde: Interpol ne može da ukine poternicu; MUP: Žalićemo se!

„Poternica je učinjena nevidljivom, što znači da Haradinaj može da ode u Francusku ili neku drugu zemlju, a da ga niko ne zadrži, ali ako dođe na teritoriju centralne Srbije, sigurno neće biti tako“, kazao je Drecun za Prvu i dodao da se ne može izbeći zaključak da je odluka Interpola politička.

Prema njegovim rečima, odluka „strahovito vuče unazad“ dijalog Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu, jer se posle nje ne može govoriti o pomirenju, prenosi B92.

„Ova odluka je štetna i pogubna po realizaciju pravde, njom se diskriminišu žrtve, ali i država Srbija, koja je onemogućena da sprovede pravdu“, kazao je Drecun. 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je prethodno da će, ukoliko Ramuš Haradinaj bude dostupan srpskim organima gonjenja, on biti uhapšen, jer za njim postoji aktivna poternica srpskog suda.

Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Interpol uklonio Haradinaja sa poternice

Stefanović je dodao da će Srbija tražiti od Interpola da revidira svoju odluku i izrazio uverenje da će Srbija ponovo imati aktivnu poternicu, koja će biti vidljiva u svakoj državi sveta.

MUP je ranije saopštio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uputiti inicijativu Ministarstvu pravde i Tužilaštvu za ratne zločine kako bi zajedno uložili žalbu na odluku Interpola da poternice za Ramušem Haradinajem i još 17 osoba, koje je za njima zbog ratnih zločina raspisala Srbija, više ne budu na snazi.

Komisija za kontrolu međunarodnih poternica u Lionu usvojila je žalbu Unmika i 1. decembra 2017. godine odlučila da Interpol više neće tretirati ove poternice, odnosno da će ih izbrisati iz sistema.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala