Naučnici otkrili zabranjene Isusove spise

© Fotolia / Stevica MrdjaArheolog na iskopinama
Arheolog na iskopinama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kopija jeretičkog biblijskog teksta za koji se tvrdi da opisuje razgovor između Isusa i njegovog brata Jakova otkrivena je u svom najstarijem poznatom obliku.

Zabranjeni spis, nazvan „Prvo otkrivenje po Jakovu“, nije postao deo dvadesetsedmotomnog Novog zaveta, nastalog 367. godine, već je bio deo gnostičkih knjiga otkrivenih u Egiptu 1945. godine. Sve knjige su bile napisane na koptskom jeziku, iako je njihov originalni rukopis najverovatnije bio na grčkom, prenosi B92.

„Nikada nismo sumnjali da su delovi ’Prvog otkrivenja po Jakovu‘ na grčkom preživeli do danas“, ističe profesor Džefri Smit sa Univerziteta Teksasa iz Ostina, koji je sa svojim kolegom Brentom Landauom spis pronašao u biblioteci „Nag Hamadi“ na Univerzitetu u Oksfordu.

​Tekst na grčkom, najverovatnije napisan u 5. ili 6. veku, „značajan je zbog toga što ukazuje na to da su hrišćani u to vreme čitali i proučavali nekanonske spise mnogo pre nego što su ih crkveni oci proglasili jeretičkim“, rekao je Smit u izjavi za „Njuzvik“.

Tekst sadrži Isusova učenja kojima je podučavao brata Jakova, kao što su saznanja o raju, ali i o budućim događajima, među kojima je i Jakovljeva smrt.

Profesor Landau objašnjava da je tekst podeljen na slogove, što je redak slučaj kod starih spisa. To naučnike navodi na zaključak da je spis korišćen za podučavanje čitanja i pisanja.

 

B92

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala