Saopšten uslov za ukidanje sankcija Rusiji

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaDžon Hantsman
Džon Hantsman - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD se nadaju da će uskoro biti pronađeno rešenje konflikta u Ukrajini, nakon čega će se moći govoriti o normalizaciji odnosa sa Rusijom i napretku po pitanju ukidanja sankcija, smatra ambasador SAD u Rusiji Džon Hantsman.
Cev budućeg gasovoda Severni tok 2 u fabrici za proizvodnju cevi u Čeljabinsku - Sputnik Srbija
Američke sankcije udaraju po ruskim gasovodima

„Napredak po pitanju sankcija zavisiće od toga kako ćemo raditi na pitanjima koja su dovela do njih. Mislim da treba da se podsetimo početka tog problema i shvatimo zašto se naši odnosi nalaze tamo gde se nalaze. Mnoge sankcije su uvele, ne samo SAD, već i Evropa zbog situacije u Ukrajini“, rekao je Hantsman u intervjuu televiziji „Sankt Peterburg“.

„Ako uspemo da rešimo pitanje Ukrajine, dođemo do dogovora koji će zadovoljiti obe strane, imaćemo pozitivan rezultat. Međutim, to zahteva ozbiljne napore u rešavanju spornih pitanja“, dodao je američki diplomata.

Prema njegovim rečima, Rusija i SAD „treba da ostanu za pregovaračkim stolom i da se pre svega fokusiraju na pitanja koja su stvorila problem sankcija“ i „razmisle šta treba uraditi da se reše“.

„Glavni zadatak jeste da se obustavi nasilje u Donbasu. Zašto su se u to umešale SAD? Jer je to pitanje međunarodnog prava i teritorijalne celovitosti. Oni su veoma važni, ne samo za SAD, već i za međunarodnu zajednicu. Mi smo jedna od uključenih strana i strana koja je uvela sankcije. Mi se nadamo da ćemo uskoro naći rešenje i preći na normalizaciju odnosa. Posao diplomata je upravo da rešavaju te probleme. Nadam se da ću moći to da uradim. Znam da se naš predsednik tome nada, kao i Kongres“, naglasio je Hantsman.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala