Ukrajinski poslanik: Bogata, osvetoljubiva Rusija kriva je i za migrantsku krizu u EU

© AP Photo / Sergey PonomarevIzbeglice iz Sirije pristižu na grčko ostrvo Lezbos
Izbeglice iz Sirije pristižu na grčko ostrvo Lezbos - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanik Vrhovne rade Ukrajine Anton Geraščenko optužio je Rusiju da stoji iza migrantske krize u Evropi, zato što je Evropska unija uvela sankcije Moskvi.

Političar podseća da je rat u Siriji počeo 2011. godine, a da je široka reka migranata krenula ka Evropi tek na proleće 2015. 

„Rusija je donela odluku nakon što joj je Evropa uvela ekonomske sankcije: ’Hajde da im napravimo probleme‘“, tvrdi Geraščenko. Prema njegovim rečima, Moskva je zbog toga sponzorisala migrantsku krizu. 

Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Ukrajina plaća Amerikancima da unište „Severni tok 2“

„Izdvajalo se po hiljadu dolara po izbeglici koji će iz Sirije biti prevezen u Evropu“, uveren je ukrajinski poslanik, koji je čak i izračunao koliko je Moskva platila za prebacivanje miliona migranata. Reč je o milijardi dolara.

Prema njegovim rečima, ta suma za Rusiju ne predstavlja ništa. 

Poslanik se, međutim, nije potrudio da objasni na kojim je podacima zasnovao svoje proračune. 

Geraščenko je dodao da je nakon talasa izbeglica u Evropi povećan nivo ksenofobije, kao i da je povećan uticaj nacionalističkih partija koje su, prema rečima poslanika, poznate po svojim proruskim pogledima. 

Anton Geraščenko je poznat po svojim skandaloznim izjavama. U oktobru 2015. godine predložio je da se na sajtu „Mirotvorac“ objave sve informacije o ruskim vojnicima koji učestvuju u borbi protiv terorista u Siriji. To bi, kako je tada naveo, pomoglo teroristima i njihovoj sabraći u Rusiji da se „osvete po šerijatskim kanonima“.

Geraščenko je, takođe, govorio o ruskim agentima u Vrhovnoj radi, sukobu predsednika Petra Porošenka s ministrom unutrašnjih poslova Ukrajine Arsenom Avakovom, a Rusiju je optuživao da je pokušala da organizuje atentat na njega. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala