Američki mediji: Severnokorejska raketa zbrisala bi pola Vašingtona

© REUTERS / KCNA/via REUTERSLansiranje severnokorejske rakete dugog dometa
Lansiranje severnokorejske rakete dugog dometa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Analitičari američkog lista „Nešenel interest“ proračunali su da bi severnokorejska raketa, u slučaju da je istina da „Hvason 15“ zaista može da dosegne do bilo koje tačke na teritoriji SAD, prouzrokovala značajnu štetu, dok bi broj poginulih bio oko 500.000 ljudi.
Čovek u Tokiju gleda televizijski izveštaj raketne probe Severne Koreje - Sputnik Srbija
Pjongjang: Nova raketa može da dođe do svih delova SAD

Za proračune analitičari su uzeli bombu jačine 250 kilotona, koja bi u slučaju da padne na centar Vašingtona uništila Belu kuću, Kongres, kao i sve ostale objekte u prečniku dejstva, kao i da bi u tom slučaju istog trenutka poginulo 413.000 ljudi, dok bi još 527.000 stradalo nešto kasnije.

Štaviše, kako se ocenjuje, svi oni koji se budu nalazili u tom trenutku u centru grada, u slučaju da severnokorejska raketa pogodi Vašington, neće imati šanse da prežive.

Međutim, „Nešenel interest“ ističe da Severna Koreja ne razvija nuklearni program kako bi nanela prvi udarac Americi, već kako bi je obuzdavala i sprečila svrgavanje režima.

Podsetimo, Severna Koreja je početkom nedelje lansirala svoju najnapredniju raketu do sada koja, prema navodima tamošnjih vlasti, može da dosegne američko kopno.

Tim povodom oglasio se američki predsednik Donald Tramp koji je obećao da će sprečiti Severnu Koreju da ostvari sposobnost da pogodi američko kopno nuklearnom raketom i da će upotrebiti vojnu silu ako to bude neophodno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala