Kreće istraga: Ko je Praljku „pomogao“ da se ubije

© AP Photo / Amel EmricMostarci gledaju na TV-u kako Slobodan Praljak ispija otrov u Haškom tribunalu.
Mostarci gledaju na TV-u kako Slobodan Praljak ispija otrov u Haškom tribunalu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski kaže da će sud pokrenuti istragu koja će se baviti unutrašnjim radom u vezi sa smrću osuđenika Slobodana Praljka.

Praljak je u sudnici popio otrov, nakon što mu je potvrđena presuda od 20 godina zatvora za zločine nad muslimanima u BiH.

„Da bi upotpunili holandsku istragu u vezi sa smrću Slobodana Praljka, sekretar Tribunala pokrenuće istragu koja će se baviti unutrašnjim radom Tribunala u vezi sa Praljkovom smrću“, rekao je Golčevski novinarima u Hagu.

Dodao je da će cilj istrage biti fokusiran na postojeće procedure Tribunala, na njihovu analizu i na pravljenje preporuka koje bi mogle da posluže drugim sudovima.

Hrvatska vojska ѕa vreme rata u bivšoj Jugoslaviji - Sputnik Srbija
Svim vojnicima HVO sada preti robija (video)

„Istraga će početi naredne sedmice, a izveštaj će biti završen i dostavljen nadležnima pre završetka rada Tribunala“, rekao je Golčevski.

Upitan da li se Haškom sudu ranije dogodilo da neki optuženik unese otrovnu supstancu u sudnicu, Golčevski je rekao da ne znaju za takav presedan.

„Znamo da su se takve stvari događale na nacionalnim sudovima, ali ne i u Tribunalu“, rekao je Golčevski.

On je odbacio navode nekih medija da je Praljak preminuo u sudnici.

„Tribunal je (o Praljkovoj smrti) obavešten oko 14 sati i 25 minuta tog dana, mnogo vremena nakon što je Praljak prebačen u hašku bolnicu“, rekao je Golčevski, dodavši da je Praljkovo telo u nadležnosti holandskih vlasti, te da nema informaciju gde se radi obdukcija.

Napomenuo je i da je sud istoga dana pozvao porodicu Slobodana Praljka, koja je prva obaveštena o ovom, kako je rekao, nesrećnom događaju, prenela je zagrebačka „N1 televizija“.

Haški tribunal - Sputnik Srbija
Šta je Praljak poručio pre nego što je ispio otrov (video)

Holandska istraga pokušava da utvrdi kako je došlo do bezbednosnih propusta koji su doveli do toga da hrvatski general Slobodan Praljak sam sebi oduzme život u sudnici Haškog tribunala, piše britanski „Indipendent“.

Fokus istrage je na utvrđivanju ko je zapravo Praljku „pomogao“ da izvrši samoubistvo, odnosno kako je došlo do toga da se smrtonosna tečnost koju je on popio uopšte nađe u haškoj sudnici.

Portparol Tužilaštva Holandije Vinsent Vinmen potvrdio je da je preliminarna istraga pokazala da je uzrok Praljkove smrti ispijanje smrtonosne tečnosti, koja će, kako se navodi, dodato biti analizirana.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala