Flin spreman da svedoči protiv Trampa

© AP Photo / Carolyn KasterMajkl Flin
Majkl Flin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Majkl Flin spreman je da svedoči protiv Donalda Trampa, preneo je televizijski kanal Ej-Bi-Si.
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Rusija nije želela moj izbor

Prema navodima televizijskog kanala, Flin je obećao da će „na sve načine sarađivati sa timom (specijalnog tužioca Roberta) Milera“ i spreman je da svedoči o tome da mu je Donald Tramp kao predsednički kandidat „rekao da uspostavi kontakt sa Rusima“. 

Tužioci su saopštili da je bivši savetnik Donalda Trampa davao je lažne izjave povodom saradnje njegove kompanije sa ruskim vlastima. 

Agencija Rojters je ranije prenela da bi presuda Majklu Flinu mogla da bude izrečena u roku od tri meseca. Bivšem Trampovom savetniku preti kazna zatvora do šest meseci i do 9.500 dolara novčane kazne, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva pravde SAD. 

Ranije je saopšteno da je specijalni tužilac Robert Miler zvanično optužio bivšeg savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Majkla Flina da je Federalnom istražnom birou (FBI) dao lažan iskaz o svojim susretima sa ruskim zvaničnicima.

„Majkl Flin je svesno i namerno dao lažne, izmišljene, falsifikovane informacije“, navedeno je u dokumentu koji je potpisao Miler.

Sergej Kisljak - Sputnik Srbija
Ruski ambasador ostavio Vašington u panici

Flin je priznao svoju krivicu i izjavio da preuzima punu odgovornost za svoje postupke kada je reč o „ruskom slučaju“.

„Moje priznanje krivice i prihvatanje da sarađujem sa specijalnim tužiocem u skladu je sa odlukom koju sam doneo u interesu svoje porodice i zemlje“, navedeno je u Flinovom saopštenju.

U SAD se istovremeno vodi nekoliko istraga o famoznom „ruskom mešanju u američke izbore“, kao i navodnim vezama Moskve sa Donaldom Trampom. 

U februaru je Flin podneo ostavku zbog optužbi da nije potpuno otkrio sadržaj svojih razgovora sa tadašnjim ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom. Mediji su tvrdili da su ti razgovori bili posvećeni mogućem ukidanju sankcija Rusiji. Flin je to tada negirao. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala