Američki ambasador: Za poverenje Moskve i Vašingtona potrebno vreme

© Foto : Gage SkidmoreDžon Hantsman
Džon Hantsman - Sputnik Srbija
Pratite nas
Biće potrebno izvesno vreme da bi se razjasnila saopštenja o ruskom mešanju u izbore u SAD, ali vreme je lekovito, posebno kada Rusija i Amerika sarađuju, smatra američki ambasador u Rusiji Džon Hantsman.
Borci Sirijkih demokratskih snaga na oklopnom vozilu nakon oslobađanja Rake od terorista DAEŠ-a - Sputnik Srbija
Putin i Tramp: Borba do konačnog uništenja DAEŠ-a

„Smatram da je veoma moćna izjava predsednika naših dveju zemalja o tome za šta smo spremni kada delujemo zajedno. Naši predsednici su govorili o tome da naše zemlje mogu intenzivnije da sarađuju u borbi protiv terorizma, ne samo unutar granica Sirije. Teroristi DAEŠ-a mogu da se vrate u svoje zemlje i zbog toga bismo mogli da se suočimo sa velikim problemima. A to znači da je neophodno da sačuvamo dijalog, da delimo informacije. To je primer kako se korak po korak uspostavlja poverenje: zajedno radimo na rešavanju problema o kojem imamo isto mišljenje“, rekao je američki diplomata.

Prema njegovom mišljenju, postoji samo jedan put koji rusko-američke odnose vodi ka pozitivnom cilju, a to je povećanje stepena poverenja.

„U ovom trenutku imamo krizu poverenja, čiji se nivo veoma smanjio. Ali zemlje su kao ljudi: potrebno im je poverenje da bi preživele, da bi našle zajednički jezik i radile zajedno“, rekao je ambasador. 

Džon Hantsman - Sputnik Srbija
Američki ambasador: Želimo da približimo Moskvu i Vašington

On je naveo da je situacija u Ukrajini problem „ne samo za SAD, nego i za celu Evropu“.

„Zaista se nadamo da će zajednički rad omogućiti Ukrajini da obnovi svoj suverenitet“, rekao je Hantsman. 

Američki ambasador je kao pozitivan primer rusko-američke saradnje naveo Siriju, u kojoj su prestala borbena dejstva „zaslugom SAD, Rusije i drugih zemalja“. 

„Taj rad, koji obavljamo u Siriji, veoma je važan. Radimo usaglašeno, razmenjujemo informacije. Ako danas pogledate Siriju, borbe su praktično potpuno prekinute. Niko nije mogao to da zamisli pre samo par meseci. To je zasluga Rusije, SAD i drugih zemalja“, rekao je Hantsman i dodao je da će u sledećim etapama biti neophodno da se razume kako će se odvijati proces formiranja nove vlade, kako bi ljudi mogli da izaberu one lidere koje žele.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala