Lavrov: Krim ostaje u sastavu Rusije, ta tema je zatvorena jednom za svagda

© Sputnik / Sergey Malgavko / Uđi u bazu fotografijaPogled na Jaltu
Pogled na Jaltu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krim će ostati deo Rusije, to pitanje je zatvoreno jednom za svagda, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za italijanski list „Libero“.
Izgradnja Krimskog mosta - Sputnik Srbija
Krim: Kijev neće zaustaviti izgradnju mosta

„Što se tiče drugog dela vašeg pitanja, ta tema je zatvorena jednom za svagda“, rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje da li će Krim zauvek ostati u Rusiji.

„Podsetiću vas da se radi o slobodnoj, demokratskoj volji stanovnika Krima, koji su doneli svestan izbor u korist mira i prosperiteta. Ovaj oblik ostvarivanja prava na samoopredeljenje bio je jedini mogući način da se zaštite vitalni interesi naroda pred divljanjem nacionalističko-radikalnih elemenata u Ukrajini koji su na vlast došli nakon državnog udara koji su izveli u februaru 2014. godine“, istakao je Lavrov.

„Danas je očigledno da je volja stanovnika poluostrva, izražena na referendumu, omogućila da se izbegnu užasi građanskog rata — ono što više od tri godine kijevske vlasti prave u Donbasu“, dodao je ministar.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. godine nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala