Nisu samo Česi stručnjaci za unikatne lustere, nego i Srbi (video)

Pratite nas
Ako ste mislili da samo u Češkoj izrađuju unikatne kristalne lustere u baroknom stilu — grešite... Prave ih i u Derventi, u jedinoj radionici za ručnu izradu lustera na ovim prostorima.

Kada je započeo da pravi lustere, Dragan Nović i nekoliko zanatlija koji mu pomažu, nisu naišli na odobravanje. Govorili su im: „Kome još trebaju lusteri, skupo je, kič…“ ali, nisu odustali. Prvi luster, kažu, i nije bio nešto, pa su morali da budu kreativniji i uporniji. Tako je nastalo na desetine lustera, rađenih u baroknom stilu, koji krase mnoge enterijere.

„U početku nismo ni mi znali da li će to uspeti, nego smo se jednostavno uhvatili posla i evo sada već imamo firmu, radimo i izvozimo“, priča Nović.

Najtraženiji su u inostranstvu, gde su i daleko skuplji. Kristali ih čine raskošnim, i nadasve vrednim, jer ih izrađuju isključivo ručno.

Nović ističe da je najveći luster koji su izradili bio prečnika preko dva metra, a da trenutno prave jedan prečnika tri metra. Kaže, da im je to veliki izazov, ali da se nada da će ga napraviti i da će ispasti, kako kaže, onako kako treba.

 

RTRS

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala