Dačić: Nema ekonomije bez stabilizacije regiona

© REUTERS / Marko ĐuricaIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da je stabilizacija Zapadnog Balkana ključna za razvoj ekonomije tog regiona.

„Ekonomija može da ima pozitivnu ulogu za stabilizaciju čitavog regiona, ali to je proces u kom sve zavisi jedno od drugog. Nema razvoja ekonomije bez stabilizacije regiona“, rekao je Dačić na panelu posvećenom biznisu i investicijama na Zapadnom Balkanu u okviru konferencije Atlantskog saveta u Vašingtonu.

Dačić objasnio značenje reči „Balkan“: Dosta nam je krvi, sad želimo med

On je podsetio da je od pokretanja Berlinske inicijative održano nekoliko samita zapadnobalkanske šestorke kako bi se preduzeli važni koraci u cilju unapređenja regionalne saradnje, navodeći kao takve primere uspostavljanje carinske unije i zajedničkog regionalnog tržišta, energetska zajednica.

Dačić je rekao da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji i naveo da još uvek ima sporazume o slobodnoj trgovini sa zemljama regiona, Turskom, Rusijom.

EU je prvi spoljnopolitički partner Srbije, rekao je Dačić i dodao da je naša zemlja unapredila i ekonomske odnose sa SAD.

„Želim da kažem da smo na Zapadnom Balkanu mi najvažniji ekonomski partneri jedni drugima“, rekao je on i ukazao na zajedničke infrastrukturne projekte poput izgradnje auto-puteva i unapređenja železnice u regionu.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala