„Gugl“ objasnio „derankiranje“ materijala Sputnjika i RT-a

© AFP 2023 / LOIC VENANCE Logo kompanije Gugl
Logo kompanije Gugl - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Gugl“ odgovorila je na zahtev Roskomnadzora (Federalna služba za nadzor u oblasti veza, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija) o planovima za derankriranje materijala Sputnjika i RT-a, navodi se na internet stranici Federalne službe.
Cenzura, ilustracija - Sputnik Srbija
Moskva: „Gugl“ sprema cenzuru protiv RT-a i Sputnjika

„Gospodin Šmit je mislio na stalne napore ’Gugla‘ da poboljša kvalitet pretraživanja. Nećemo menjati naš algoritam za pretraživanje određenih sajtova“, piše u saopštenju potpredsednika kompanije „Gugl ink“ Niklasa Lundblada.

Ranije je predsednik upravnog odbora holdinga „Alfabet ink“ (u vlasništvu „Gugla“) Erik Šmit saopštio da namerava da razvije specijalne algoritme koji će u pretrazi smanjiti materijale RT-a i Sputnjika. Prema njegovim rečima, „Gugl“ pokušava da spreči širenje sadržaja ovih resursa, ali ne želi da zabrani same sajtove.

Šmit je naglasio da „uopšte ne podržava cenzuru“, ali „veruje u derankiranje“.

Zbog toga je „Roskomnadzor“ poslao zvaničan zahtev „Guglu“.

U poslednje vreme Sjedinjene Američke Države pokušavaju maksimalno da iskomplikuju rad RT-a. Televiziji je naređeno da se registruje kao strani agent, iako se od mnogih stranih medija u državnom vlasništvu to ne zahteva. Osim toga, Kongres je održao raspravu o mogućem „uticaju RT-a preko društvenih mreža na predsedničke izbore“ u SAD 2016. godine.

Potez - Sputnik Srbija
Rusi ne sede skrštenih ruku: „Gugl“ im ne može ništa

U oktobru je američka društvena mreža Tviter saopštila da je odlučila da blokira oglašavanje sa kanala u vlasništvu ruskih RT i Sputnjika. U saopštenju se naglašava da je odluka doneta na osnovu rada kompanije u vezi sa istragom „mešanja Rusije“ u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Pri tome su Tviter, Fejsbuk i Gugl u Kongresu potvrdili nedostatak dokaza o mešanju Moskve u američke izbore.

Kao odgovor na akcije Vašingtona u Rusiji razvijen je i usvojen zakon prema kojem strani mediji mogu biti da budu prepoznati kao strani agenti ukoliko se finansiraju iz inostranstva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala