Zašto je važna rekonstrukcija događaja na pijaci Markale

© AP Photo / Rikard LarmaŽrtve bombardovanja pijace Markale u Sarajevu, 28. avgusta 1995.
Žrtve bombardovanja pijace Markale u Sarajevu, 28. avgusta 1995. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da je neophodno uraditi rekonstrukciju ratnih događaja na pijaci Markale u Sarajevu radi dokazivanja istine da minobacačka granata nije ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske.
Šminka - Sputnik Srbija
Markale, Račak, Alep: Video koji zapadni mediji žele da sakriju po svaku cenu

„Potrebno je uraditi veštačenja da bi bila učvršćena istina i uverenje da se neki događaj desio onako kako tvrdimo mi, a ne suprotna strana i tužilaštva. Nakon događaja na Markalama veštačenje je izvršio Berko Zečević koji nije bio stručan za tako nešto, jer je stručnjak za raketne motore“, rekao je Savčić.

On je istakao da je rekonstrukciju ratnih događaja na Markalama potrebno uraditi jer će se materijali moći iskoristiti u daljem dokazivanju istine u slučaju generala Ratka Mladića.

„Činjenica je da je o slučaju Markale podeljeno mišljenje i kod sudija u Haškom tribunalu. Deo njih ne može da se izjasni u ovom slučaju, a to znači da nemaju hrabrosti da pokažu stranu koja je to stvarno uradila“, dodao je Savčić.

On je podsetio da je veštačenje u slučaju „Tuzlanska kapija“, koje je rađeno na vojnom poligonu u Nikincima, dokazalo da se događaj nije dogodio onako kako tvrde nadležno tužilaštvo i Bošnjaci.

Bakir Izetbegović i Redžep Erdogan na grobu Alije Izebegovića - Sputnik Srbija
Još jedan pakleni deo Alijinog testamenta Bakir mora da ispuni

General Ratko Mladić osuđen je u Hagu za oba masakra na pijaci Markale u centru Sarajeva, iako niko nije dokazao da je Vojska Republike Srpske ispalila minobacačke granate.

U haškoj sudnici, u Mladićevom procesu kao zaštićeni svedok, telohranitelj nekadašnjeg lidera muslimana u BiH Alije Izetbegovića rekao je da je čuo kako je njegov šef 1994. godine pričao sa verskim poglavarom muslimana Mustafom Cerićem o granatiranju Markala, a nekoliko dana kasnije desio se masakr.

„Markale jedan“ dogodile su se 5. februara 1994. godine, kada je poginulo 68 ljudi, a više od 140 ih je ranjeno. Godinu i po kasnije, na istom mestu, 28. avgusta 1995. poginulo je 37 ljudi, a 90 ih je ranjeno.

 

SRNA    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala