Kako je Malagurski pobedio albanske lobiste u Stokholmu (foto, video)

© Ivana MalagurskiPromocija filma „Kosovo: Momenat u civilizaciji“ Borisa Malagurskog u Švedskoj
Promocija filma „Kosovo: Momenat u civilizaciji“ Borisa Malagurskog u Švedskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijera filma „Kosovo: Momenat u civilizaciji“ Borisa Malagurskog održana je u prepunoj sali Sirijske pravoslavne crkve u Stokholmu u Švedskoj.

Podsetimo, iako je potvrđena premijera filma za 26. novembar u sali Kulturnog centra ABF u Stokholmu, ABF je otkazao projekciju u svojoj sali, što je primoralo organizatore da premeste švedsku premijeru u salu Sirijske pravoslavne crkve.

„Iako su albanski lobisti pokušali da zabrane projekciju, tu sam s svojim prijateljima iz Bratstva ’Sv. Jovan‘ — Goranom Popovom i Jovicom Andonovom, koji su se suprotstavili albanskim lobistima. Mi smo ipak uspeli da se suprotstavimo njihovoj cenzuri i evo na koji način mi odgovaramo na to:

„Ne možete da ugušite istinu!“, poručio je Malagurski. 

Film „Kosovo: Momenat u civilizaciji“ govori o detinjstvu voditelja Stefana Popovića provedenom na Kosovu i značenju koje za njega imaju tamošnji manastiri pod zaštitom Uneska. 

Film je osudio kosovski premijer Ramuš Haradinaj, a to je najveća pohvala filmu, rekao je ranije Malagurski.

„Ja ne mogu da verujem da Ramuš Haradinaj nekoga optužuje za rasizam. Prvo, i Srbi i Albanci su ista rasa. Stvarno nisam shvatio šta je time hteo da kaže. Ako je hteo da kaže ’šovinistički‘, to bih možda mogao da razumem, ali opet, ne može da iznese optužbu ako nije video film. To je trenutak kada je film tek prikazan u Parizu“, kaže Malagurski.

Boris Malagurski i organizator projekcije Jovica Andonov
Boris Malagurski i organizator projekcije Jovica Andonov - Sputnik Srbija
Boris Malagurski i organizator projekcije Jovica Andonov

Malo ljudi zna da je Haradinaj autor knjige u kojoj je opisao kako je ubijao civile, i srpske i albanske, dodaje Malagurski, a Haški tribunal je to što je Haradinaj napisao proglasio za umetničku slobodu.

Uvrede koje je Haradinaj izneo Malagurski shvata kao pohvalu. Napadom na film, Haradinaj mu je ukazao veliko priznanje, iako ga nije ni pogledao.

Čim se Haradinaj toliko buni povodom filma, to je znak da je pomislio da će u nekim glavama, kada se Kosovo bude kandidovalo za Unesko, da se desi promena, dodaje Malagurski.

© Ivana MalagurskiPuna crkva u Stokholmu na projekciji filma Borisa Malagurskog
Puna crkva u Stokholmu na projekciji filma Borisa Malagurskog - Sputnik Srbija
Puna crkva u Stokholmu na projekciji filma Borisa Malagurskog

„Pošto je reagovao, i to toliko burno i sa toliko ružnih reči, ne samo u zvaničnom saopštenju, nego i u intervjuu za jedan beogradski nedeljnik, on je ponovio napade protiv nas, što znači da njega to baš muči. Boli ga jako i u patnji je. Ne mogu da kažem da mi je žao, ali ako Haradinaj sluša ovo, iskreno bih mu preporučio da se dobrovoljno preda. Dokazao je da uz zapadnu podršku može daleko da dogura, ali ovo stvarno nema više nikakvog smisla. U knjizi je priznao šta je radio“, kaže Malagurski.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala